Sirija: Snimci 62 ubijena pobunjenika

U Siriji, 62 pobunjenika su ubijena, dok ih je osam nestalo u zasjedi snaga predsjednika Bashara al-Assada blizu Damaska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštava da su ubijeni uglavnom mladići, te da su režimske snage postavile zasjedu u zoru u zapadnom dijelu industrijskog mjesta Adra. 

Režimska televizija u Damasku objavila je snimke navodnih pripadnika sirijske opozicije ubijenih u zasjedi. Na njima se vide leševi nekoliko desetaka ljudi za koje kažu da pripadaju Grupi Front Nusra. Vjerodostojnost snimaka nismo mogli utvrditi.

S druge strane, Oslobodilačka vojska Sirije ostvarila je značajan napredak na zapadu zemlje. U ofanzivi pod nazivom “Oslobođenje priobalja” zauzeli su nekoliko uporišta Assadovih snaga u Lazikiji.

Djeca umiru od gladi

Borbe se vode i na jugu zemlje u Deri, a teška situacija je u pokrajini Homs.

“Ne vjerujem da može biti teža situacija. Veliki je broj ubijenih i zarobljenih. Djeca od gladi umiru svakodnevno”, kaže jedan mještanin.

Oslobodilačka vojska Sirije ostvarila je značajan napredak na zapadu zemlje.

Assadove snage ne prestaju ispaljivati rakete na civilne ciljeve. U Reki je meta bila stambena zgrada. Lokalni zvaničnici kažu da je veliki broj poginulih i povrijeđenih.

Izvor: Al Jazeera