Požar na aerodromu stavljen pod kontrolu

Veliki požar, koji je izbio na najprometnijem kenijskom aerodromu u Nairobiju, stavljen je pod kontrolu.

Uprava Međunarodnog aerodroma Jomo Kenyatta otkazala je letove, navodeći da će zračna luka do daljnjeg ostati zatvorena.

Obustavljen je saobraćaj u jednom od najvećih čvorišta u istočnoj Africi, rekao je čelnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Požar je buknuo rano jutros u zoni za odlaske. Ubrzo je zahvatio cijelu zgradu.

Bez povrijeđenih

„Nažalost, izgubili smo zgradu zone za odlaske i više aerodromskih ureda, koje je vatra progutala. Moram naglasiti da smo pojačali mjere predostrožnosti i pobrinuli se da ljudi budu sigurni”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Joseph Ole Lenku.

Svi polasci su otkazani, a avioni koji su trebali sletjeti u Nairobi preusmjereni su u druge gradove.

Niko nije povrijeđen, ali stotine putnika ostale su na aerodromu.

„Kad sam se trebao ukrcati na avion, rečeno nam je da izađemo. Za pola sata, cijelu zonu za odlaske zahvatio je plamen”, rekao je putnik James Odhiambo.

„Naš let je trebao biti jutros u sedam. Trebali smo ići u Kamerun, ali ne znamo šta će se sad desiti. Još čekamo da se uredi otvore kako bismo vidjeli gdje možemo presjesti i dobili informacije o tome kuda možemo ići odavde”, kazao je putnik Adrian Adams.

Godišnjica napada

Do požara je došlo na 15. godišnjicu napada na američke ambasade u Nairobiju i Dar es-Salaamu, u kojima je poginulo više od 200 osoba.

Između ostalog, uzrok požara istražuju i antiterorističke jedinice kenijske policije.

„Svi ogranci sigurnosnih snaga reagovali su na ovu katastrofu. Potrudit ćemo se da otkrijemo uzrok požara. Za sada ne znamo šta se desilo, ali nastavit ćemo istraživati”, rekao je Ole Lenku.

Ovaj aerodrom ključan je za turistički i trgovački sektor regije. Njegovo zatvaranje utjecat će samo na Keniju, nego i na susjedne zemlje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije