Obama otkazao sastanak s Putinom

Američki predsjednik Barack Obama otkazao je sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji se trebao dogoditi na marginama skorašnjeg G20 sastanka u Sankt Petersburgu, kojem će prisustvovati oba predsjednika.

Bijela kuća je kao razlog navela neslaganja sa nizom politika koje provode ruske vlasti, kao što je priotivraketna odbrana i narušavanje ljudskih prava, no pretpostavlja se da odgoda ima najviše veze sa slučajem Snowden.

“Razočaran sam, jer iako nemamo dogovor o ekstradiciji s njima, obično smo to pokušavali poštovati, ako u njihovoj državi postoji osoba koja je prekršila, ili navodno prekršila zakon”, rekao je Obama tokom gostovanja na NBC-u.

‘Mentalitet Hladnog rata’

On je dodao da nije bilo “velikog pomaka”  u vezi s bivšim hladnoratovskim protivnikom Amerike.

“Još dosta posla možemo uraditi s njima, ali bilo je vremena kada su se vraćali hladnoratovskom razmišljanju i hladnoratovskom mentalitetu”, rekao je Obama.

Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov kazao je novinarima da je Kremlj razočaran odlukom američke administracije da odgodi posjetu Obame Moskvi.

Washington je tražio izručenje američkog zviždača Edwarda Snowdena kako bi mu se moglo suditi za špijunažu i druga krivična djela, nakon što je u junu objelodanio američke programe nadzora internetskih i telefonskih komunikacija.

Obama je rekao da nema potrebe da se dvije države obraćaju jedne drugima kao u vrijeme Hladnog rata, javio je iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

On je dodao da su različiti stavovi SAD-a i Rusije o Siriji dodatni razlog za otkazivanje susreta.

Rusija, zajedno s Kinom, tri do četiri puta je oborila prijedloge rezolucija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o pomaganju sirijskoj opoziciji i osudi sirijskog režima.

Osim toga, SAD želi postaviti protivraketni štit u istočnoj ili srednjoj Evropi, dok Rusi tvrde da je taj potez otvoreno usmjeren protiv njih.

U petak će se sastati američki i ruski ministri vanjskih poslovai odbrane i više ćemo saznati o odnosima tih dviju država, javio je Puljić.

Izvor: Al Jazeera