Novi napad bespilotnih letjelica u Jemenu

Najmanje sedmero navodnih pripadnika Al-Kaide ubijeno je u napadu bespilotnih letjelica na jugu Jemena, samo dan nakon što je Washington pozvao svoje državljane da napuste tu zemlju zbog moguće opasnosti od terorističkih akcija.

Peti je to napad bespilotnih letjelica u Jemenu u posljednja dva tjedna.

U međuvremenu, stranci u velikom broju napuštaju tu državu, pa je aerodrom u glavnom gradu Jemena pod budnim nadzorom snaga sigurnosti dok se veliki broj stranih državljana ukrcava na avione zbog straha od terorističkih napada.

Sjedinjene Države ponovile su poziv svojim građanima da hitno napuste Jemen.

„Naša odluka bazirana je na neposrednoj specifičnoj opasnosti“, poručila je Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta.

Američko veleposlanstvo u Jemenu nije potpuno zatvoreno, ali je veliki dio osoblja evakuiran.

Obama: Prijetnja je dovoljno značajna

O tome da SAD ovu prijetnju ozbiljno shvaća, potvrdio je i predsjednik Barack Obama gostujući na NBC-ju.

„Prijetnja je dovoljno značajna da poduzimamo sve mjere predostrožnosti. Već smo puno toga uradili kako bismo učvrstili sigurnost naših veleposlanstava diljem svijeta, a naročito na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, gdje su prijetnje najozbiljnije. Kad god vidimo nagovještaj pretnji za koji procijenimo da je pouzdan i na koji možemo blagovremeno reagirati, to i uradimo“, rekao je Obama.

Obavještajne službe navodno su presrele komunikaciju između lidera Al-Kaide Aymana al-Zawahirija i predstavnika te organizacije u Jemenu.

Dužnosnici te zemlje priopćili su kako su osujetili namjeru Al-Kaide da zauzme naftna i plinska postrojenja u oblasti Shabua, kao i jedan grad na istoku zemlje.

„Otkrivena je velika operacija čiji je cilj navodno bio zauzeti postrojenje tekućeg plina u oblasti Shabua, kao i kontrola nad drugim Vladinim fondovima čime bi mogli ometati lokalnu vlast. Ta operacija je podrazumijevala i zauzimanje dvije velike luke u gradu Al Mukla na jugu, gdje radi veliki broj stranih eksperata“, potvrdio je Rajeh Badi, savjetnik premijera Jemena.

U napadima američkih bespilotnih letjelica u posljednja dva tjedna živote je izgubilo najmanje 24 ljudi koji se sumnjiče za veze s Al-Kaidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije