Kirchner obnovila zahtjeve prema Falklandima

Britanija i Argentina su 1982. bile u dvomjesečnom ratu oko Falklandskih otoka iz kojeg su Britanci izašli kao pobjednici (EPA)

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner obnovila je u utorak u Ujedinjenim narodima zahtjeve svoje zemlje za suverenitetom nad Falklandskim otocima.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, argentinska predsjednica je pozvala Britaniju na pregovore oko budućnosti falklandskog arhipelaga, izvještava BBC.

Kirchner je izjavila kako Argentina “jednostavno želi da bude primijenjena rezolucija UN-a”, aludirajući na rezoluciju 2065 iz 1965. godine, kojom je na obje strane (Argentinu i Britaniju) apelirano da pregovaraju, prenosi Tanjug.

Argentina je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti u januaru, na period od dvije godine, a ovog mjeseca je preuzela i predsjedavanje tim tijelom.

Predsjedavanje sastankom

Argentinska predsjednica je povodom toga pozvana da predsjedava sastankom održanim u utorak.

Mada insistira da s pravne tačke gledišta Falklandski otoci pripadaju Argentini, Kirchner  poziva na uzdržanost obje strana, budući da se radi o kontroverznom pitanju.

“Moramo da pronađemo konsenzus i da očuvamo mir”, napominje argentinska predsjednica.

Britanija i Argentina su 1982. bile u dvomjesečnom ratu oko Falklandskih otoka iz kojeg su Britanci izašli kao pobjednici.

U tom ratu je poginulo 255 Britanaca i 650 Argentinaca.

Na referendumu marta ove godine velika većina stanovnika Falklandskih otoka se izjasnila da ostane u Britaniji.

Izvor: Agencije