Jedna osoba poginula u sukobima u Egiptu

Američki senatori su uzburkali egipatsku javnost razmatranjem mogućnosti da se u Egiptu desio vojni puč (Reuters)

Jedna osoba je poginula, a 60 povrijeđeno u sinoćnjim sukobima protivnika i pristalica vojnog udara u Egiptu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Direktor bolnice El-Emiri u Aleksandriji Usame Ebu Es-Suud je saopćio da je u centru grada sinoć došlo do sukoba protivnika i pristalica vojnog rukovodstva u zemlji.

On tvrdi da su se demonstranti međusobno sukobili kamenjem, Molotovljevim koktelima, a da je jedna osoba ubijena i iz vatrenog oružja. U bolnici je sinoć zaprimljeno i 40 povrijeđenih u sukobima.

Izvori bliski egipatskoj policiji su saopštili da je najmanje 20 osoba povrijeđeno u sličnim sukobima koji su se sinoć desili u gradu El-Buhayra na sjeveru zemlje.

Egipatska vlada koju je postavila vojska, spremna je objaviti da su međunarodni napori za postizanje dogovora propali. Državni list Al-Ahram, citirajući zvaničnike, kaže da će vlada uskoro izvjestiti o neuspjehu.

Očekuje se također, da će u obavještenju stajati da protesti Muslimanske braće nisu bili miroljubivi. 

Upozorenje senatora

Ranije su američki senatori John McCain i Lindsey Graham rekli da su razmatrali mogućnost da je Mursijevo svrgavanje bilo vojni puč – čime su izazvali bijes egipatskih medija i oštar odgovor trenutnog predsjednika.

Za vrijeme posjete Kairu, McCain je rekao da se u Egiptu može desiti „otvoreno krvoproliće“ narednih dana, ukoliko se ne pronađe političko rješenje.
McCain i Graham su se sreli sa novom vladom Egipta u utorak.

„Ovi ljudi su par dana udaljeni od otvorenog krvoprolića“, rekao je McCain za vrijeme intervjua sa američkom TV mrežom CBS.

Izvor: Al Jazeera i agencije