Gibraltar šteti odnosu Madrida i Londona

Britanski premijer David Cameron je u telefonskom razgovoru u srijedu upozorio španskog premijera Marijana Rajoya da tenzije na granici Gibraltara prijete da ugroze odnose između Londona i Madrida.

Cameron je također rekao Rajoyu da se stav Velike Britanije o suverenitetu Gibraltara neće promijeniti. Britanski premijer je zvao Rajoya da bi “izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka Španije na granici sa Gibraltarom”, saopštila je portparolka Downing Streeta.

“To pitanje ne bi trebalo da nanese štetu našim bilateralnim odnosima, ali postoji realan rizik da se to dogodi ukoliko se situacija na granici ne poboljša”, rekla je portparolka.

Kontrola iz odmazde

Gibraltar je optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici posljednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati, prenosi AFP.

Glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo tvrdi da su pojačane kontrole na granici odmazda zbog odluke da se izgradi umjetni greben u okolnim vodama koji treba spriječiti navodno uplivavanje španskih ribarskih brodova u vode oko poluostrva koje Madrid smatra svojim.

Rajoy je rekao Cameronu da je namjera Gibraltara da izgradi greben “neprihvatljiva”, navedeno je u saopštenju španske Vlade.

Proteklog vikenda je došlo do još većeg porasta tenzija kada je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel García-Margallo nagovijestio da bi Madrid mogao uvesti taksu od 50 eura za prelazak preko granice Gibraltara u oba smjera.

“Cameron je zvao Rajoya da bi izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka Španije na gradnici sa Gibraltarom i sugestija García-Margalla da bi Španci mogi uvesti dalje mjere”, rekla je portparolka.

“Premijer je jasno stavio do znanja da se naš stav o suverenitetu Gibraltara i okolnih voda neće promijeniti. On je također ponovio da to pitanje ne bi smjelo nanijeti štetu našim bilateralnim odnosima, ali postoji realan rizik da se to dogodi ako se situacija na granici ne poboljša”, dodala je ona, prenio je AFP.

Ublažiti tenzije

Portparolka je istakla da se Rajoy složio da ne želi da to pitanje postane prepreka u bilateralnim odnosima i da moraju pronaći način da ublaže tenzije.

“Sljedeći korak treba da budu razgovori šefa diplomatije Williama Haguea sa García-Margallom kako bi razmotrili način da se postigne pomak. U međuvremenu, premijer Rajoy je obećao da će ublažiti mjere na granici. Premijeri su se dogovorili da treba pronaći rješenje za spor oko ribara”, navedeno je u saopštenju.

Španija je 1713. godine prepustila Gibraltar Velikoj Britanija zauvijek, ali već dugo tvrdi da treba da bude vraćen pod njen suverenitet. London kaže da će to učiniti samo ako tako žele stanovnici Gibraltara, koji su nepokolebljivo probritanski orijentisani.

Na Gibraltaru, koja je britanska prekomorska teritorija sa samoupravom veličine od samo 6,8 kvadratnih kilometara, živi oko 30.000 stanovnika.

Poluostrvo, čiji najveći dio zauzima džinovski monolit od krečnjaka nazvan Gibraltarska stijena, gleda na jedini ulaz iz Atlantskog okeana u Mediteransko more.

Izvor: Agencije