Ekstremne vremenske prilike obilježile 2012.

Prošle je godine zabilježena najmanja količina arktičkog leda u ljetnim mjesecima u zadnje 34 godine (Reuters)

Protekla 2012. bila je jedna od deset najtoplijih godina otkada se provode mjerenja, s rekordno visokim nivooom mora i topljenjem arktičkog leda, te ekstremnim vremenskim prilikama u raznim dijelovima svijeta, objavljeno je u utorak u izvještaju o klimatskim obilježjima 2012. godine, koje je objavila Američka savezna agencija za okeanografiju i atmosfere (NOAA).

Prema statistikama Nacionalnog centra za klimatske podatke NOAA-e, 50-godišnji trend pokazuje da globalna temperatura dosljedno raste oko 0,15 Celzijevih stepeni po deceniji.

Kao uzročnik klimatskih promjena nije naveden nijedan pojedini faktor. Međutim, ističe se da je zabilježeno kontinuirano povećanje stakleničkih plinova, uključujući ugljen dioksid, metan i azotni oksid.

“Naša planeta kao cjelina postaje sve toplije mjesto”, rekla je na konferenciji za novinare, Kathryn Sullivan iz američke agencije, predstavljajući izvještaj koje je pripremila NOAA-e.

Okean topliji u dubinama

Globalne temperature mora, zemljišta i vode prošle su godine bile među najtoplijim otkako se provode kontinuirana mjerenja od kraja 19. stoljeća, navodi se u izvještaju čiji podaci daju i ponešto složeniju sliku klimatskih promjena.

Tako je nivo mora prošle godine dostigao rekordni nivo nakon oštrog pada u 2011. koji se povezuje s globalnim atmosfersko-okeanskim fenomenom La Nina s učinkom hlađenja.

Prošle je godine zabilježena najmanja količina arktičkog leda u ljetnim mjesecima u zadnje 34 godine, otkad traju satelitska mjerenja.

Međutim, antarktički led dostigao je rekordni  nivo.

Temperatura na površini okeana bila je rekordno visoka, a također povećana je i u dubinama.

Izvor: Agencije