Deseci hiljada Tunižana na protestima

Deseci hiljada Tunižana izašli su u utorak na ulice glavnoga grada Tunisa na najvećem protuvladinom protestu u protekle dvije sedmice, otkako politička kriza potresa tu zemlju.

Opozicija pokušava srušiti vladu i raspustiti prijelaznu Ustavotvornu skupštinu, koja bi za samo nekoliko sedmica trebala dovršiti nacrt ustava i novi izborni zakon.

Tunis se proteklih dana suočava s najtežom političkom krizom otkako je u januaru 2011. svrgnut autokratski predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali, a nestabilnost u zemlji dodatno zaoštravaju napadi koje se pripisuje militantnim snagama.

Želja naroda

Protestom u utorak obilježeno je i šest mjeseci od atentata na vođu ljevičarske opozicije Chokrija Belaida, jednog od dvojice opozicionih političara ustrijeljenih u posljednjih nekoliko mjeseci u Tunisu. Njegov kolega, opozicioni zastupnik Mohamed Brahmi ubijen je 25. jula.

“Narod želi pad režima”, uzvikivala je u utorak masa ljudi nagurana na Bardo trgu, koristeći se istim sloganima kao i za svrgavanja Bena Alija 2011, kada je pokrenut val ustanaka diljem arapskog svijeta.

Prije tri dana, u noći na nedjelju, vlast u Tunisu je mobilizirala mnoštvo svojih pristaša braneći legitimnost vlasti.

Organizatori tvrde da su tada u odbranu vladajuće stranke Ennahde okupili više od 150.000 pristaša, što je najveće okupljanje nakon rušenja Ben Alija.

Prema procjeni očevidaca, kako prenosi Reuters, ta provladina okupljanja bila su nešto masovniji od opozicionih protesta u utorak.

Izvor: Agencije