Počela evakuacija Amerikanaca iz Jemena

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pozvale su svoje državljane da hitno napuste Jemen zbog mogućih terorističkih napada.

Sjedinjene Države su već poslale vojne avione za evakuaciju.

U međuvremenu, Američki konzulat u Milanu evakuisan je nakon što je diplomatsko predstavništvo primilo sumnjivi paket.

Prema italijanskoj informativnoj agenciji ANSA, Konzulat je također primio pismo u kojem piše da paket sadrži mehaničku napravu.

Dignuta je uzbuna zbog mogućeg bombaškog napada, a policija je okružila zgradu konzulata u Milanu.

Strah od napada

U utorak, pojedine zapadne zemlje zatvorile su svoja diplomatska predstavništva u Jemenu, te u nekoliko zemalja Afrike i Bliskog istoka.

Američke obavještajne službe presrele su komunikaciju samog vrha Al-Kaide, za koju sumnjaju da bi mogla izvršiti napad.

Bespilotna letjelica SAD-a jutros je ubila četiri osobe za koje se pretpostavlja da su članovi Al-Kaide. Sada su na oprezu i zbog moguće odmazde.

State Department danas je naložio zaposlenima u Američkoj ambasadi u Jemenu, čije prisustvo tamo nije neophodno, da odmah napuste tu zemlju i apelovao na sve američke državljane da učine isto zbog „straha od terorističkih napada krajem ove sedmice kada se završava muslimanski mjesec posta Ramazan“.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona da američka Vlada ne želi ništa prepustiti slučaju.

On je podsjetio na slučaj američkog ambasadora u Libiji i još troje Amerikanaca koji su ubijeni u napadu na Ambasadu SAD-a u septembru 2012 u Bengaziju. Amerikanci i danas pitaju zašto nema konkretnih informacija o napadu u Bengaziju, javio je Puljić.

Kako je kazao, američke vlasti preduzimaju mjere predostrožnosti kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo prošle godine.

Zatvorena diplomatska predstavništva

Najnovije upozorenje State Departmenta uslijedilo je poslije zatvaranja više od 20 američkih diplomatskih predstavništava širom Bliskog istoka i Afrike.

Zatvaranje ambasada počelo je u nedjelju kada je Washington objavio da se iz presretnute elektronske pošte visokih Al-Kaidinih operativaca vidi da spremaju napad.

I zvanični London je danas saopštio da povlači svo osoblje iz svoje ambasade u Jemenu.

“Zbog rastuće zabrinutosti za sigurnost, povukli smo svo osoblje iz naše ambasade u Jemenu, a ona će biti zatvorena sve dok osoblje ne bude moglo da se tamo vrati”, navodi Foreign Office, a prenosi Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je danas najavio da će ambasada te zemlje u jemenskoj prijestolnici Sani ostati zatvorena do daljnjeg, odnosno dok ne bude ponovo procijenjena sigurnosna situacija, objavljeno je na Twitter nalogu Ministarstva.

Francuska i Norveška su također zatvorile svoja diplomatska predstavništva u zemljama regiona.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U strahu od terorističkih napada SAD je zatvorio ambasade na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, a taj primjer slijede i neke evropske države.

Published On 04 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO