Jemen objavio imena navodnih napadača

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena ponudilo je nagradu od 23.000 dolara za pravu informaciju o osumnjičenim (EPA)

Jemenske vlasti objavile su listu sa imenima 25 “osumnjičenih članova Al-Kaide” za koje se vjeruje da su planirali napade u prijestolnici Sani i drugim gradovima u zemlji. 

Na spisku se nalazi i ime Saudijca Mohammeda el-Rubaisha, prenosi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena je saoćilo da će svako ko pruži informacije, koje bi rezultirale hapšenjem osumnjičenih, dobiti nagradu od 23.000 dolara.

U saopćenju se navodi da je ta grupa namjeravala napasti strane urede i diplomatske misije u Jemenu.

Ovo saopćenje je uslijedilo nakon što su Sjedinjene Američke Države zatvorile 20 diplomatskih misija na Bliskom istoku i sjeveru Afrike zbog informacija o mogućem ” napadu Al-Kaide”.

Upozorenje građanima SAD-a

Američki State Department odlučio je produžiti trajanje mjere zatvaranja svojih diplomatskih misija na Bliskom istoku do 10. augusta.

Do subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Diplomatska sjedišta SAD-a u Daki, Alžiru, Kabulu, Heratu, Bagdadu i Basri, od ponedjeljka su normalno otvorena.

State Department je u petak izdao upozorenje za građane SAD-a koji namjeravaju da putuju, ukazavši da postoje obavještajne informacije da “Al-Kaida i njoj bliske grupe planiraju izvesti veliki teroristički napad na Bliskom istoku i sjeveru Afrike”.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorili i Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO