Španjolska pooštrava politiku o Gibraltaru

Španjolski ministar vanjskih poslova smatra da je 'zabava gotova' (EPA)

Španjolska razmišlja o uvođenju mjera protiv britanskog teritorija Gibraltar uslijed eskalacije spora oko ribolovnih područja, izjavio je u intervjuu objavljenom u nedjelju španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo.

“Zabava je gotova”, rekao je Garcia-Margallo za novine ABC, misleći pritom na višegodišnju meku politiku prema Gibraltaru prethodne socijalističke Vlade.

Utaje poreza

Ministar je kazao da Španjolska razmišlja o uvođenju naknade za prelazak granice od 50 eura i istragama o utajama poreza tisuća Gibraltaraca koji posjeduju imovinu u Španjolskoj.

Naknada na granici utjecala bi na turiste i Gibraltarce koji prelaze granicu radi posla.

Španjolska također razmišlja o zatvaranju zračnog prostora za zrakoplove koji lete prema zračnoj luci u Gibraltaru te o mijenjanju pravila kako bi iscijedila porez od internetskih gaming kompanija sa sjedištem u Gibraltaru, rekao je.

Španjolska osporava britanski suverenitet nad Gibraltarom, teritorijem na južnom rtu Španjolske, koji je dom oko 30.000 ljudi, te čijim gospodarstvom dominira off-shore bankarstvo, internet kockanje i turizam.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će zatražiti objašnjenje od Španjolske vezano za mjere koje bi mogla nametnuti.

Prethodna socijalistička Vlada Španjolske imala je blaži stav prema Gibraltaru, no vlada desnog centra španjolskog premijera Mariano Rajoya zauzela je žešći stav.

Betonski blokovi u moru

Najnovije napetosti između Španjolske i britanskog teritorija započele su prije 10 dana nakon što su gibraltarski brodovi počeli odlagati betonske blokove u more u blizini teritorija.

Gibraltar je kazao da gradi umjetni greben kako bi povećao riblju populaciju.

Španjolska je međutim kazala da će greben blokirati njezine ribarske barke i otežati granične provjere.

Izvor: Agencije