SAD produžile mjeru zatvaranja ambasada

U nedjelju je zatvoreno najmanje 25 ambasada (EPA)

Američki State Department odlučio je produžiti trajanje mjere zatvaranja svojih diplomatskih predstavništava na Bliskom istoku do 10. augusta, zbog informacija da bi “mogao uslijediti napad Al-Kaide”.

U saopštenju State Department navodi se da je odluka da ambasade i konzulati ostanu zatvoreni donijeta “iz predostrožnosti”, a ne “zbog novih prijetnji”.

Do slijedeće subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Obavještajne informacije

Diplomatska sjedišta SAD-a u Daki, Alžiru, Kabulu, Heratu, Bagdadu i Basri, bit će normalno otvorena.

Agencija AP navodi da je pojačano prisustvo policije oko Američke ambasade u Kairu, a dodatno osiguranje je uočeno i u Jemenu, Jordanu, Bahreinu i Iraku.

State Department je u petak izdao upozorenje za građane SAD-a koji namjeravaju putovati, ukazavši da postoje “obavještajne informacije da Al-Kaida i njoj bliske grupe planiraju izvesti veliki teroristički napad na Bliskom istoku i sjeveru Afrike”.

Republikanski senator iz Georgije Saxby Chambliss izjavio je za NBC televiziju da “ovako ozbiljne prijetnje nije vidio godinama”.

“Sve to veoma podsjeća na vrijeme pred 11. septembar 2001. godine”, istakao je senator, koji je imao uvid u podatke američkih obavještajnih i sigurnosnih službi.

Veliki napad

Kongresmen Dutch Ruppersberger, gostujući na istoj televiziji, rekao je da su službe došle do podataka presrevši razgovore “visokih rukovodilaca Al- Kaide, koji su govorili o velikom napadu”.

“Govorili su o tome kako se priprema ogroman napad i pomenuti su konkretni datumi”, rekao je ovaj kongresmen.

Tim povodom je zasjedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a, a o novim informacijama se stalno obavještava i predsjednik Barack Obama.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorile i Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Američke vlasti ranije su uputile poziv Amerikancima u inostranstvu da tokom čitavog augusta budu na oprezu, naročito kada budu putovali avionima, vozovima i brodovima.

Izvor: Agencije