Tragičan okršaj u zatvoru bez kontrole

U zatvoru su se sukobili članovi kriminalne grupe "Bario 18" sa drugim osuđenicima (Reuters)

Predsjednik Hondurasa Porfirio Lobo naredio je da vojska preuzme odgovornost za sigurnost u glavnom zatvoru u zemlji, nakon što je u toj ustanovi u oružanom okršaju ubijeno troje, a ranjeno 12 ljudi, među kojima tri čuvara.

Cilj ove mjere je da se “stavi tačka na vladavinu kriminala u zatvorskom sistemu, koji je mnogo naškodio našem društvu”, naveo je Lobo u saopćenju.

Glasnogovornik policije Migel Martines je rekao da su se u zatvoru sukobili članovi kriminalne grupe “Bario 18” sa drugim osuđenicima. U tom zatvoru, na oko 15 kilometara sjeverno od prijestolnice Tegucigalpe, nalazi se 3.351 osuđenik.

U oružanom okršaju poginula su tri člana te kriminalne grupe, a devet ih je ranjeno.

Kontrolu nad zatvorom sada ima vojska i policija, prenosi AP.

U jučer objavljenom izvještaju Interameričke komisije za ljudska prava navodi se da se u Hondurasu 24 zatvora nalaze pod kontrolom zatvorenika, zato što je država odustala od rehabilitacije osuđenika.

Kriminal iza rešetaka

Komisija je zaključila da su zatvori u toj zemlji toliko slabo čuvani da zatvorenici mogu da pobjegnu ako to žele, što se naročito odnosi na zatvor koji se nalazi u gradu San Pedro Sula.

Vlada kaže da se u zatvorima u Hondurasu nalazi 12.263 ljudi, iako u njih može da stane samo 8.120.

Zatvorenici imaju mogućnost da se bave kriminalom iza rešetaka, dok se zvaničnici prave da ne vide u zamjenu za dio profita za koji kažu da se troši na potrebe zatvora.

Komisija je u izvještaju, koji je predstavila predsjedniku Hondurasa, preporučila da se Vlada pozabavi ne samo izgradnjom novih zatvora i poboljšanjem postojećih, već i usvajanjem “sveobuhvatnijih mjera”.

“Od suštinske je važnosti da državna politika prema počiniocima krivičnih djela ne bude isključivo represivna, već i preventivna po svojoj prirodi, uz mere i programe za sprečavanje kriminala”, zaključila je komisija.

Prošle godine je 83 posto od 19,3 miliona dolara koje Vlada izdvaja iz budžeta za zatvore potrošeno na plate zaposlenih u tim ustavnovama.

Izvor: Agencije