Topljenje ledenjaka brže od očekivanog

Špijunski sateliti lansirani tokom Hladnog rata sada se koriste za praćenje globalnoga zatopljenja. Naučnici nisu nimalo zadovoljni onim što su vidjeli na snimcima, jer se neki ledenjaci tope brže nego što je očekivano, izvijestio je Nadim Baba, novinar Al Jazeere.

Antarktik čuva 60 posto zaliha vode na Zemlji, stoga je ključan za održivi budući život našeg planeta. Do sada su naučnici mislili kako je najveća svjetska kora Istočnog Antarktika izložena manjem riziku klimatskih promjena nego Zapadna, zbog ekstremno hladnih temperatura, koje mogu dosezati minus 40 stepeni Celzijusa.

Međutim, sada, nakon što su se analizirale otkrivene snimke Istočnog Antarktika sa špijunskog satelita u vremenu između 1963. i 2012. godine, istraživači su iznenađeni.

“Studija je pokazala, a gledamo također i klimatske podatke, da se neki dijelovi Istočnog Antarktika zapravo zagrijavaju do te mjere da uočavamo topljenje nekih ledenjaka. To nas je iznenadilo, a dokazana je jasna povezanost s klimom”, kazao je Chris Stokes sa Univerziteta Durham.

“Naučnici su pronašli tri značajna dokaza. U 1970-tima i 80-tima, kada su se temperature dizale, većina ledenjaka se povukla. Tokom 1990-tih, kada su se temperature spustile, većina ledenjaka je uznapredovala. A u 2000-tima, kada su temperature išle gore i zatim pale, bio je više ujednačen odnos topljenja i zaleđivanja ledenjaka”, izvijestio je Baba.

Povećan nivo mora

Borci za zaštitu okoliša dugo su upozoravali na to kako ljudske aktivnosti ubrzavaju topljenje ledenog pokrivača na mjestima poput Grenlanda i Sjevernog Antarktika.

Između 2001. i 2010. godine nivo mora globalno se povisila za tri milimetra godišnje. Sada su britanski istraživači upozorili da ni Antarktik ne bi smjeli zanemariti.

Stokes je kazao: “Ako ubrojimo efekt stakleničkih plinova atmosferi, možemo očekivati da će ovaj dio svijeta biti topliji i očekivali bismo da ćemo vidjeti odgovor od ovog ledenog pokrivača.”

Ekipa kaže kako su potrebne dodatne studije da bi se proučila debljina ledenjaka na Istočnom Antarktiku te kojom brzinom led iz unutarnjosti odlazi u ocean.

Ali, ovi dokazi već upozoravaju na to da temperaturne promjene imaju veći utjecaj nego što je to iko ikada pomislio.

Izvor: Al Jazeera