Zatvaranje ambasada iz sigurnosnih razloga

Dva dana pošto je SAD najavio da će u nedjelju, 4. augusta iz sigurnosnih razloga zatvoriti nekoliko svojih ambasada na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, Francuska, Njemačka i Britanija saopćile su da u nedjelju i ponedjeljak neće raditi njihove ambasade u Jemenu.

“Odluka je donesena iz sigurnosnih razloga zbog povećane opasnosti”, rekao je portparol francuskog ministarstva vanjskih poslova, javio je Reuters.

Istu odluku o privremenom zatvaranju ambasada u prijestolnici Jemena Sani donijele su i Njemačka i Velika Britanija.               

Washington je prije dva dana saopćio da će sutra biti zatvorena 21 ambasada i konzulat SAD na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, kojima bi nedjelja trebalo da bude radni dan, zbog informacija da bi mogli da uslijede napadi.

U petak je izdao upozorenje da napade planira Al-Kaida, a upozorenju se pridružio i Interpol za svoje zemlje članice.

Mnogi američki državljani na odmor putuju u augustu. Zbog te činjenice, kao  i novih informacija o sigurnosnoj prijetnji, njihova Vlada odlučila je reagirati.

“Trenutne informacije nagovještavaju da Al-Kaida i organizacije povezane s njom nastavljaju planirati terorističke napade u regiji i drugim područjima… te da bi mogli usmjeriti svoje napore na izvršenje napada u periodu do kraja augusta”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Potez iz predostrožnosti

Upozorenje je uslijedilo nakon jučerašnje odluke da se u nedjelju zatvori 21 ambasada i diplomatska misija širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Zvaničnici kažu da su se odlučili na ovaj potez iz predostrožnosti. Analitičari smatraju da to pokazuje koliko je prijetnja ozbiljna.

“Ovo zatvaranje ambasada je značajno. Već neko vrijeme nismo vidjeli zatvaranje tolikog broja ambasada. Nije prvi put da su naše ambasade ugrožene, tako da opasnost postoji, ali ovo je jasna indikacija da administracija ozbiljno shvaća informacije koje prikuplja i koje dolaze do nje”, kaže Joel Rubin, politički analitičar.

Američka Vlada posebno je zabrinuta zbog situacije u Jemenu. I Britanska ambasada u Sani sutra će biti zatvorena zbog opasnosti.

Uprkos nestabilnosti, mnogi turisti ne žele odustati od odmora.

“Ja sam američki državljanin egipatskog porijekla. Mnogo mi znači ovo upozorenje. Veoma je bitno. Zbog njega ću biti izuzetno oprezan”, kaže Mohamed Moustafa, stanovnik grada Herndona.

“Da idem na Bliski istok, otkazao bih let. Ne bih nigdje išao, na Bliski istok, u Sjevernu Afriku… Ne bih to učinio”, kategoričan je James Melby, stanovnik Martinsburga.

Prošlogodišnji napadi

Prošlo je manje od godine od napada na Američki konzulat u Bengaziju 11. septembra. U tom napadu poginuli su ambasador Chris Stevens i još tri osobe.

Nakon incidenta, američki zvaničnici izjavili su da nisu dobili nikakve konkretne informacije o skorom napadu.

Dakle, zatvaranjem ambasada i upozoravanjem svojih državljana, možda se jednostavno nadaju da će izbjeći ponavljanje ovakvih scena.

Izvor: Al Jazeera