Krajem godine Kina lansira sondu na Mjesec

Chang'e 3 bi trebala biti prva letjelica koja će sletjeti na Mjesec još od sovjetske Lune 1976. godine (EPA)

Kina će krajem ove godine lansirati svoju prvu sondu na Mjesec, što je sljedeći korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji bi svoj vrhunac trebao doseći izgradnjom svemirske stanice, objavila je agencija Xinhua.

Prije šest godina Kina je lansirala letjelicu Chang'e 1 u Mjesečevu orbitu, koja je fotografirala njegovu površinu i analizirala raspored elemenata. Lansiranje Change'a 1 bio je prvi korak u kineskoj misiji na Mjesec u tri faze.

Prije tri godine lansiran je Chang'e 2, naprednija letjelica koja je imala sličan zadatak kao i prethodna. Chang'e 3 je sonda koja bi trebala izvesti “mekano” slijetanje na površinu Mjeseca i zatim je istraživati.

Priprema za lansiranje

“Faze razvoja i izgradnje su završene, Chang'e 3 je u fazi priprema za lansiranje”, objavila je Xinhua, ne navodeći druge detalje.

Chang'e 3 bi trebala biti prva letjelica koja će sletjeti na Mjesec još od sovjetske Lune 1976. godine. Kineski naučnici razmatraju slanje čovjeka na Mjesec iza 2020. godine.

Kina je u junu završila još jednu misiju u svemir s posadom. Trojica astronauta provela su 15 dana u orbiti i pristala na eksperimentalni svemirski laboratorij, koji je Kinezima ključan za eventualni razvoj svemirske stanice do 2020. godine.

Uprkos uspjesima, Kina je jako daleko od postignuća svemirskih supersila – Rusije i SAD-a, kojima su već desetljećima poznate tehnike slijetanja i pristajanja, a koje Kinezi tek isprobavaju.

Izvor: Agencije