Kineske vlasti potvrdile napad na Ujgure

Radio je naveo da je policija izvela prepad dok su se pripadnici grupe, muslimanski vjernici, molili (EPA)
Radio je naveo da je policija izvela prepad dok su se pripadnici grupe, muslimanski vjernici, molili (EPA)

Kineske vlasti potvrdile su u srijedu da je policija prošle sedmice izvršila napad na grupu Ujgura u sjeverozapadnoj oblasti Xinjiang, mada detalji oko bilansa poginulih i identitetu stradalih u krvavom incidentu ostaju nejasni, prenosi Tanjug.

Zvaničnici su odbili razgovarati o incidentu od 20. augusta, posljednjem u seriji sukoba ove godine, u kojima su poginule desetine ljudi te izvršena brojna hapšenja, navodi AP.

Zvanični dnevni list Kashgar je u srijedu javio o incidentu od 20. augusta, pišući u pomen policajca Yana Xiaofeija, koji je tada poginuo.

List piše da je 32-godišnji zamjenik komandanta tima SWAT ubijen u akciji prilikom “razračunavanja s bandom žestokih terorista”, ne navodeći detalje.

Prepad za vrijeme molitve

Radio slobodna Azija, koji finansira Vlada SAD-a, javio je, navodeći kineske izvore, da su u policijskoj akciji poginula 22 člana regionalne etničke grupe Ujgura i da su njihova tijela sahranjena u pustinji, a da rodbina nije obaviještena.

Radio je naveo da je policija izvela prepad dok su se pripadnici grupe, muslimanski vjernici, molili i da su na mjestu napada našli šest sjekira i noževa.

U južnom dijelu Xinjianga, Ujguri su većina.

Mnogi Ujguri, turkofoni narod iz energentima bogatog Xinjianga, bune se zbog ograničenja koje im kineske vlasti nameću u vezi s kulturom, jezikom i vjerom. Kina, pak, tvrdi da im garantira visok stepen slobode.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO