UN traži objašnjenja SAD-a o špijuniranju

NSA je špijunirao i EU te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, objavio je njemački list (AFP)
NSA je špijunirao i EU te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, objavio je njemački list (AFP)

Ujedinjeni narodi su poručili kako će zatražiti objašnjenje Sjedinjenih Američkih Država o izvještaju da je američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prisluškivala sjedište svjetske organizacije.

Iz UN-a upozoravaju da se od država očekuje da poštuju njegovu diplomatsku nepovredivost.

Pozivajući se na tajne američke dokumente koje je pribavio bivši konsultant NSA Edward Snowden, njemački list Der Spiegel u nedjelju je izvijestio da se SAD 2012. uspio uključiti u interni video sistem UN-a.

“Svjesni smo tih izvještaja i namjeravamo kontaktirati u vezi s tim odgovarajuće vlasti”, kazao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Prema Spiegelu, NSA je špijunirao i EU te Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u Beču, koja je imala ključnu ulogu u praćenju iranskog nuklearnog programa.

‘Odgovor kroz diplomatske kanale’

Ovo je posljednji u nizu izvještaja koji otkrivaju američke špijunske aktivnosti, a koje je u javnost iznio Snowden, prenose agencije.

State Department je saopćio da će “američka Vlada odgovoriti kroz diplomatske kanale našim partnerima i saveznicima u svijetu kada pokažu zabrinutost”.

Glasnogovornica Marie Harf navela je da SAD sarađuje sa UN-om, često da “podijeli informacije, uključujući one obavještajne”.

Der Spiegel je objavio da je NSA upao u video sistem UN-a sredinom 2012. godine i tokom nekoliko sedmica dramatično povećao nadgledanje komunikacija ove organizacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Glavni urednik Guardiana objavio je da su britanske obavještajne službe uništile kompjutere te medijske kuće u Londonu. Ova objava uslijedila je nakon privođenja 20-godišnjeg brazilskog državljana Davida Mirande, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda, koji piše za Guardian. Novinar je tada u svojoj kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja, dok je David Miranda […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO