Podignuta optužnica protiv Gaddafijevog sina

Suđenje Saifu al-Islamu Gaddafiju počinje 29. septembra (EPA)

Glavni tužilac Libije Abdel-Kader Radvan izjavio je u utorak da su protiv sina bivšeg dugogodišnjeg libijskog lidera Moammera Gaddafija, Saifa al-Islama, i nekadašnjeg načelnika obavještajne službe Abdullaha al-Senussija podignute optužnice za ubistvo u vezi sa građanskim ratom u toj zemlji 2011. godine.

Radvan je rekao da će njima suđenje za navodne zločine počinjene tokom Gaddafijeve 42-godišnje vladavine i osmomjesečnog rata u kom je svrgnut, početi 29. septembra, prenio je Associated Press.

Američka agencija podsjeća da je Saif al-Islam jedini sin svrgnutog i ubijenog libijskog lidera koji je u zatvoru.

Tog dana, navodi AP, ukupno 28 predstavnika bivšeg režima pojavit će se na suđenju pod različitim optužbama – od ubistva, nelegalnog formiranja oružanih grupa, podsticanja na silovanje i kidnapiranje.

Stotine naloga

Prema riječima glavnog libijskog tužioca, vlasti su izdale više od 280 naloga za hapšenje onih koji se traže zbog sličnih optužbi.

Radvanov pomoćnik, Al-Seddik al-Sur, izjavio je da je Al-Senussi priznao pomaganje u proizvodnji bombi u Bengaziju, gdje je 2011. započeo ustanak.

Pritom je dodao da “optuženi nisu podvrgnuti nikakvom obliku pritiska radi dobijanja priznanja”.

AP podsjeća da je Saif al-Islam optužen i pred Međunarodnim krivičnim sudom za ubistvo i pogubljenje civila prvih dana ustanka, a ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao bi biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Sudije tog međunarodnog suda saopćile su da suđenje Saifu Gaddafiju u Libiji ne može biti fer i zatražile od vlasti da ga izruče Hagu.

Međutim, Gaddafijev sin ostaje u rukama jedne milicije koja ga je uhvatila u gradu Zintan, na zapadu zemlje dok je bježao u susjedni Niger.

Višestruka optužnica

Saifu se sudi i za narušavanje državne sigurnosti, pokušaj bjekstva iz zatvora i uvredu nove libijske zastave.

Gaddafijev sin je, pritom, izrazio želju da mu se sudi za navodne ratne zločine u Holandiji, tvrdeći da će suđenje u Libiji biti ravno ubistvu.

Ostatak Gaddafijeve porodice, uključujući Saifovu majku, sestru, dva brata i ostale, dobili su azil u Omanu 2012. godine, gdje su stigli iz Alžira.

Američka novinska agencija navodi da je vladavina prava još uvijek slaba u Libiji, da su sudovi paralizirani i sigurnost na niskom nivou dok se umnožavaju “divlje” milicije.

Libijske vlade su suviše slabe da ili osiguraju prebacivanje Saifa u zatvor u Tripoliju ili da izvrše pritisak na milicije da ga predaju vlastima, dodaje AP.

Izvor: Agencije