Guantanamo, izvor političkih sukoba u SAD-u

Vojni zatvor u Guantanamu i dalje izaziva političke sukobe u Sjedinjenim Američkim Državama. Unatoč pritiscima, pa i obećanjima, još nema naznaka da će uskoro biti zatvoren.

Godine 2002. administracija George W. Busha otvorila je vojni zatvor u Guantanamu. Jedanaest godina kasnije administracija Baracka Obame i dalje pokušava pronaći način da ga zatvori.

“Guantanamo je širom svijeta postao simbol Amerike koja ne poštuje vladavinu zakona. Naši saveznici neće sarađivati s nama ako budu mislili da će neki terorista završiti ondje”, ocijenio je Obama.

Razlog su izvještaji o mučenjima nekih od prvih zatvorenika, uskraćivanjima njihovih prava prema američkim i međunarodnim zakonima, te o tome kako mnogi od njih vjerovatno uopće nisu trebali biti zatvoreni.

Advokatica Daphne Eviatar je rekla: “Od 166 zatvorenika, za 86 njih, znači više od polovine, utvrđeno je da trebaju biti pušteni ili prebačeni iz Guantanama.”

Prekinuti transfer

Bijela kuća je prekinula transfere i puštanja zatvorenika nakon neuspjelog bombaškog napada 2009. godine. Sada ih je nastavila, a dvojica Alžiraca trebala bi biti puštena iz Guantanama.

Ipak, saopćenje nije uvjerilo zatvorenike da prekinu štrajk glađu, koji su počeli u februaru. U jednom trenutku je čak 106 muškaraca protestiralo zbog pritvora na neodređeno vrijeme.

Neke od njih prisilno su hranili kako ne bi umrli od gladi. Predsjednik je morao reagirati.

Obama je poručio: “Pogledajte trenutnu situaciju. Prisilno hranimo zatvorenike koji štrajkuju glađu. Zar smo, zaista, takvi?”

Unatoč brojnim tužbama, vojne komisije nisu raspuštene. Muškarci optuženi za planiranje napada 11. septembra 2011. godine među nekolicinom su kojima se sudi. Glavni je tužitelj više puta nazvao cijeli proces zakonitim.

‘Opravdane komisije’

“Sva tri nivoa vlasti utvrdila su da su Al-Kaida i grupe povezane s njom u sukobu sa SAD-om, što opravdava postojanje ovih komisija”, ocijenio je Mark Martins, general i glavni tužilac.

Borci za ljudska prava i pojedini pravni stručnjaci ne slažu se s njim.

Eviatar je rekla: “Do sada je u dva slučaja Okružni sud u Washingtonu odlučio da određene optužbe koje je komisija podnijela nisu legitimne. Komisije, zapravo, nisu imale nadležnost nad njima.”

Predsjednik Obama nedavno je izjavio kako želi zatvoriti Guantanamo i suditi zatvorenicima na američkim sudovima. Ali, shvatio je kako je to mnogo lakše reći nego učiniti i kako će biti potrebno mnogo političke volje za postizanje toga.

Izvor: Al Jazeera