Mijanmar: Zapaljene kuće muslimanima

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu (Al Jazeera)

Mijanmarske vlasti pritvorile su desetak osoba u nedjelju, dan nakon sukoba budista i manjinskih muslimana u sjevernoj regiji Sagaing u posljednjem širenju sektaškog nasilja u ovoj azijskoj zemlji.

Pripadnici budističke zajednice u Mijanmaru zapalili su veliki broj kuća koje pripadaju muslimanima, koji su nerijetko meta fizičkih napada i diskriminacije u toj zemlji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje, nakon navoda da je mladić za kojeg se tvrdi da je musliman seksualno napastvovao jednu djevojku na tom području, kriminalne grupe budista zapalile su veliki broj kuća i trgovina koje pripadaju muslimanima.

Prema posljednjim podacima do kojih je došao dopisnik agencije Anadolija, u napadima nije bilo mrtvih niti povrijeđenih.

Napadači su prvo okružili policijsku stanicu i tražili da im policija preda spomenutog mladića. Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, razjarena skupina je zapalila oko 35 kuća i 12 trgovina koje pripadaju muslimanima.

U napadima na muslimane Mijanmara ubijeno je više od 250 osoba, dok je više od 14.000 osoba moralo napustiti svoje domove.

Također, muslimani Mijanmara, koji su morali napustiti svoje domove, žive u izbjegličkim kampovima koji su vrlo neuvjetni.

Pet posto stanovništva

S druge strane, Chris Lewa, stručnjak za pitanje Rohingye i direktor projekta za Arakan, okarakterisao je nedavna krvava dešavanja u pokrajini Arakan u Mijanmaru kao “etničko i vjersko nasilje”.

On je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija istakao potrebu da međunarodna zajednica izvrši snažan pritisak na vlasti u Mijanmaru i da pomogne žrtvama nasilja u toj zemlji.

Mijanmar (Burma) je država Južne Azije gdje većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2,5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Izvor: Agencije