Istraga kako je Snowden došao do podataka

Snowden je u junu iz SAD pobjegao u Hong Kong, odakle je, kada je iz Washingtona stigao nalog za hapšenje, odletio u Moskvu (AP)
Snowden je u junu iz SAD pobjegao u Hong Kong, odakle je, kada je iz Washingtona stigao nalog za hapšenje, odletio u Moskvu (AP)

Američke vlasti pokušavaju otkriti kako je Edward Snowden došao do povjerljivih dokumenata o programima Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

To im za sada ne polazi za rukom, jer je najtraženiji američki bjegunac uspješno zametnuo trag brišući računarske dokumente ili zaobilazeći elektronske logove na kompjuterima, prenosi agencija AP.

Američka agencija se poziva na više sagovornika iz vlasti koji priznaju da bi bilo mnogo lakše ustanoviti koja je sve dokumenta Snowden vidio ili snimio kada bi se mogao ustanoviti put kojim je do njih došao.

Direktor NSA Keith Alexander prošlog mjeseca odbio je kazati da li zna šta je sve Snowden uspio iznijeti iz Sjedinjenih Američkih Država i koliko je dokumenata sa povjerljivim informacijama snimio.

Agencija AP navodi da se ovim podrivaju tvrdnje predsjednika SAD Baracka Obame, koji je rekao da su nemoguće zloupotrebe programa nadzora koji provodi NSA, jer je on pod stalnom i jakom provjerom.

„Ako Snowden može pobijediti sisteme kontrole, koliko drugih zaposlenih može to isto učiniti“, pita se novinar američke agencije.

Čeka se kraj istrage

Glasnogovornica NSA Vanee Vines kaže kako direktor te obavještajne agencija ima podatke koja dokumenta i informacije se nalaze u Snowdenovom posjedu, ali kako čeka da se završi sveobuhvatna istraga o tome.

Zvaničnici koje je kontaktirao AP kažu da Snowden jeste imao pristup mnogim dokumentima, ali da nije znao kako programi funkcioniraju.

Snowden je u junu iz SAD pobjegao u Hong Kong, odakle je, kada je iz Washingtona stigao nalog za hapšenje, odletio u Moskvu.

Poslije više od mjesec dana boravka u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo, ruske vlasti su prihvatile da mu daju azil.

Američke vlasti i dalje traže njegovo izručenje od Moskve, i suđenje za špijunažu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO