Novi dokazi o špijuniranju pošte Amerikanaca

NSA je prije dvije godine preusmjerila ogroman broj međunarodnih podataka koji je prolazio optičkim kablovima u SAD-u (EPA)

Američka Nacionalna sigurnosna agencija špijunirala je elektronsku komunikaciju državljana SAD-a u 2011. godini, u programu koji je Sud kasnije proglasio nezakonitim.

Ovo je otkrio Sud za praćenje vanjskog nadzora u dokumentima sa kojih je u srijedu skinuta oznaka tajnosti, javlja Tanjug.

FISA navodi kako je NSA prije dvije godine preusmjerila ogroman broj međunarodnih podataka koji je prolazio optičkim kablovima u SAD-u da bi, navodno, provjerili komunikaciju stranih lica.

Međutim, u svemu tome nisu izdvojeni Amerikanci koji nemaju nikakve veze sa osumnjičenima za terorizam, već je i njihova elektronska komunikacija bila na udaru NSA-e, čime je, prema navodima Suda, povrijeđen Četvrti amandman Ustava SAD-a.

‘Tehnološki problem’

Vlada je nakon toga prekinula taj dio programa, zatraživši kasnije sudsku dozvolu da nastavi s prerađenim programom nadzora.

Prema navodima agencija, jedan neimenovani državni funkcioner izjavio je da je u tom slučaju došlo do “tehnološkog problema, a ne pretjeranog nadzora NSA-e”.

S druge strane, organizacije za zaštitu prava na privatnost navode kako i ovo posljednje otkriće govori da država mora učiniti više na nadzoru rada NSA-e.

Špijunske programe NSA-e i nadzor elektronskih i telefonskih komunikacija koji se vrši nad milionima Amerikanaca i stranih državljana u junu je javnosti otkrio bivši radnik te agencije Edward Snowden.

On se u SAD-u tereti za otkrivanje povjerljivih informacija i špijunažu, ali je nedostupan tamošnjim vlastima, jer je, nakon dvomjesečnog bijega, dobio privremeni azil u Rusiji.

Izvor: Agencije