Pojačana toksičnost vode iz Fukushime

Japanska uprava za reguliranje radioaktivnosti (NRA) najavila je da će dramatično pojačati upozorenje na toksičnost vode koja curi iz nukleranog postrojenja u Fukushimi sa nivoa jedan, što znači “anomalija”, na nivo tri, koja označava “ozbiljan incident” prema međunarodnoj skali radioloških objava.

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukushimi iscurilo blizu 300 tona vode koja sadrži visoku količinu radioaktivnosti, što predstavlja najveći incident koji se dogodio u Fukushimi nakon kvara na trima reaktorima koji su se dogodili nakon cunamija u ožujku 2011. godine.

Nakon cunamija prije dvije i po godine proglašen je maksimalan nivo toksičnosti – sedam, čime je Fukushima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila 1986. godine.

Pet puta veća radijacija

“Sudeći prema količini i gustoći radijacije u kontaminiranoj vodi koja je iscurila, prikladno je proglasiti nivo tri”, stoji u dokumentu objavljenom na internetskoj stranici NRA-e.

Nivo radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takav da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima, prenosi Hina.

Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode osoba bi osjetila mučninu i odumiranje bijelih krvnih zrnaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnik kompanije TEPCO kaže da instrumenti oko reaktora ne pokazuju povećanje temperature niti radijacije.

18 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO