Granatiranje Kašmira, ubijen Pakistanac

Prošlih sedmica došlo je do eskalacije napetosti između dvije zemlje, u kojima je ubijeno nekoliko vojnika sa obje strane granice (EPA)
Prošlih sedmica došlo je do eskalacije napetosti između dvije zemlje, u kojima je ubijeno nekoliko vojnika sa obje strane granice (EPA)

Jedan pakistanski oficir je poginuo, a jedan vojnik je ranjen nakon granatiranja preko granice sa Indijom u spornom području Kašmira, rekli su pakistanski vojni izvori.

Vojska je javila da su indijske snage otvorile “ničim izazvanu“ vatru sa kontrolne linije, koja dijeli Kašmir koji se nalazi pod indijsko-pakistanskom upravom u utorak oko ponoći prema lokalnom vremenu.

Incident se dogodio u sektoru Shakma, a razmjena vatre trajala je najmanje tri sata, saopćila je vojska.

Uzajamne optužbe

Prošlih sedmica došlo je do eskalacije napetosti između ove dvije susjedne južnoazijske zemlje, u kojima je ubijeno nekoliko vojnika sa obje strane granice. 

Obje strane su izjavile da se radilo o jednostranom kršenju primirja druge zemlje.

Najnovija kriza počela je nakon što je indijska Vlada optužila Pakistan da je 6. augusta podržao upad u indijsku teritoriju, što je rezultiralo smrću pet indijskih vojnika, a što je Islamabad negirao.

Kašmir je podijeljen između Pakistana i Indije, ali obje zemlje tvrde da im pripada u cjelosti. Dvije zemlje su tri puta ratovale od njihovog odvajanja 1947. godine, od čega su se dva rata vodila zbog Kašmira.

Ministar odbrane Indije AK Antony izjavio je u ponedjeljak da će vojska poduzeti “sve moguće korake” uz granicu u borbi protiv kršenja primirja od strane Pakistana.

Izvor: Agencije


Povezane

Pet indijskih vojnika ubijeno je u napadu u regiji Kašmir, duž granice sa Pakistanom. Incident je narušio i onako klimave odnose Indije i Pakistana, koji su pokušavali ponovno pokrenuti prekinute mirovne pregovore.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO