Zaplijenjeno 100 tona materijala za bombe

Materijal je identičan onome koji je korišten u dva bombaška napada u Quetti, u kojima je poginulo 200 ljudi (EPA)

Pakistanske snage sigurnosti zaplijenile su 100 tona materijala za izradu bombi u Quetti, jednom od najnemirnijih gradova u Pakistanu, objavili su dužnosnici.

Materijal je identičan onome koji je korišten u dva bombaška napada na većinsku šiitsku četvrt Quette ove godine, u kojima je poginulo 200 ljudi.

Sigurnosne snage zaplijenile su materijal dan nakon što su dva muškarca uhapšena dok su u kamionu, ispod kutija s krompirom, prevozili 15 tona kalijevog hlorida, hemikalije koja se koristi u izradi bombi.

Trag do skladišta

Informacije koje su od njih dobili dovele su policajce do skladišta u kojem su otkriveni detonirajući štapini, sumpor, aluminijski prah, kiselina, oprema za detoniranje, oružje i streljivo.

Quetta je glavni grad Balučistana, gdje su aktivne brojne militantne formacije, poput pakistanskih talibana i separatističkih nacionalističkih i paravojnih skupina. Teško je, stoga, odrediti čije je skladište, javlja Hina.

Odgovornost za dva bombaška napada u Quetti ranije ove godine preuzela je militantna i zakonom zabranjena skupina Lashkar e-Jhangvi.

Izvor: Agencije