Vlasti uništile Guardianove kompjutere

Glavni urednik Guardiana objavio je da su britanske obavještajne službe uništile računala ove medijske kuće u Londonu, a sve se dovodi u vezu s pritiscima na medije koji su uslijedili nakon otkrivanja afere prisluškivanja od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije.

Ta je objava uslijedila nakon privođenja 20-godišnjeg brazilskog državljanina Davida Mirande, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda, koji piše za Guardian.

Novinar Greenwald je nakon toga u svojoj kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja, dok je Miranda najavio pravnu borbu protiv britanske Vlade.

Sve je to objavljeno poslije još jednog skandala vezanog za slučaj Snowden, odnosno nakon što je David Miranda proveo devet sati u pritvoru na londonskom aerodromu Heahtrow, zbog čega najavljuje da će tužiti britansko Ministarstva unutarnjih poslova.

„Bio sam u sobi sa šest agenata koji su ulazili i izlazili. Pričali su sa mnom, propitali su cijeli moj život. Oduzeli su mi kompjuter, videoigre, mobitel, sve“, ispričao je Miranda.

Njegov partner Glenn Greenwald, novinar Guardiana, objavio je detalje američkih i britanskih obavještajnih aktivnosti, dobivene od Edwarda Snowdena.

Aktivisti za ljudska prava zabrinuti

Bijela kuća je, pak, izjavila da zadržavanje Mirande u Britaniji nema nikakve veze s njima, iako je priznali da su znali kakve će korake poduzeti britanske vlasti.

„Imali smo svojevrsnu dojavu od britanskih vlasti. Ipak, ponavljam, imali smo indicije što bi se moglo dogoditi, ali takvo nešto nismo zahtijevali“, potvrdio je Josh Earnest, zamjenik tajnika za tisak u Bijeloj kući.

Postupak britanskih vlasti zapanjio je vlasti u Brazilu, ali i aktiviste za ljudska prava, pravnike i opoziciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer su zabrinuti da su zakonske ovlasti zloupotrebljene.

„Želimo znati jesu li ovlasti namijenjene za rješavanje problema vezanih uz terorizam upotrijebljene ravnomjerno i na odgovarajući način. Je li devet sati pritvora bilo opravdano? I je li bila opravdana zaplijena osobnih stvari gospodina Mirande“, upitao je Keith Vaz iz britanskog Odbora za unutarnje poslove.

Glenn Greenwald najavio je još agresivniji novinarski nastup i objavljivanje povjerljivih dokumenata, uključujući i one koji se tiču same Velike Britanije.

Guardian je potvrdio je da britanska Vlada prijeti primjenom pravnih sredstava, ukoliko se dokumenti ne unište ili predaju njima.

Izvor: Al Jazeera