Rekordna zapljena oružja u New Yorku

Svake godine u grad dolazi ilegalno oružje iz država koje nemaju zakone koji bi spriječili da ono dospije do kriminalaca (AP)

Više od 250 komada oružja, od malokalibarskih pištolja do automata, zaplijenjeno je u ponedjeljak na ulicama New Yorka, a vlasti ističu da je to najveća zapljena ilegalnog oružja u jednom danu u povijesti grada.

Ured gradonačelnika Michaela Boomberga pozdravio je tajnu operaciju policije kao dokaz da tvrda linija koju su vlasti zauzele kada je u pitanju oružje, uključujući kontroverznu taktiku zaustavljanja i pretresa na ulicama, daje rezultate, javio je AFP.

“New York je najbezbjedniji grad u zemlji”, rekao je Bloomberg, koji se energično zalaže za strože zakone o posjedovanju oružja u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug.

Države bez zakona

“Nema sumnje da je zapljena ovog oružja, najveća u povijesti grada, spasila živote”, istakao je gradonačelnik New Yorka.

On je ukazao na to da svake godine u grad dolazi ilegalno oružje iz država koje nemaju zakone koji bi spriječili da ono dospije do kriminalaca.

Oružje potiče iz Sjeverne i Južne Caroline, gde nije potrebna dozvola da bi se kupila puška, dok u Južnoj Carolini dozvola nije potrebna ni za kupovinu pištolja.

U proteklih 10 godina policija u New Yorku je zaplijenila oko 8.000 komada oružja.

Senat je u aprilu odbio predložene mjere o uvođenju strožije kontrole kupaca oružja.

Izvor: Agencije