Potjernica za otmičarima turskih pilota

Turske vlasti prethodno su potvrdile kako su oteti piloti locirani (EPA)

Libanonski sud naložio je uhićenje desetorice za koje se sumnja da su povezani s otmicom dvojice turskih pilota.

„Istražni sudac Ziad Makni izdao je naloge za uhićenje 10 osoba, osumnjičenih da imaju veze s otmicom turskih pilota Murata Akpinara i njegovog pomoćnika Murata Agce“, izjavio je agenciji AFP neimenovani sudski dužnosnik.

Nijedna od tih 10 osoba još nije uhićena, iako su vlasti ranije uhitile tri osobe osumnjičene za otmicu.

Dva pilota „Turkish Airlinesa“ 9. kolovoza otela je skupina koja je tražila da Turska upotrijebi svoj utjecaj kod sirijskih pobunjenika, koje podržava, ali i da osigura oslobađanje devet libanonskih šiita otetih u Siriji u svibnju prošle godine.

Do sada nepoznata skupina Zuwwar Imam Ali al-Rida preuzela je odgovornost za otmicu pilota i poručila kako je Turska „izravno odgovorna“ za devet Libanonaca koji su nestali u Siriji.

Ugroženi međudržavni odnosi

Obitelji devet libanonskih hodočasnika, koje su se vraćali s puta u Iran kada su prošle godine oteti u Siriji, u više su navrata tražile oslobađanje rođaka, te optužuju Tursku da ne čini ništa da oni budu oslobođeni.

Piloti su oteti u šiitskom dijelu Bejruta, koji je uglavnom pod kontrolom moćnog libanonskog pokreta Hezbollah, bliskog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Turski premijer Bulent Arinc jučer je izjavio kako su dvojica pilota živi i da se „otprilike zna gdje se nalaze“.

„Manje-više se zna gdje su oni. Znamo da su živi. Nadam se da ćemo uskoro doći do njih“, rekao je premijer novinarima nakon sjednice Vlade.

Turska je prethodno upozorila Libanon na „negativne posljedice“ otmice pilota na odnose dviju zemalja.

Izvor: Agencije