Novi program Indije za borbu protiv gladi

Vlada Indije pokreće novu inicijativu kako bi dvije trećine svoje populacije snabdjela hranom za koju je osigurala poticaje.

Tako će pokušati iskorijeniti glad i neuhranjenost u zemlji sa više od milijardu ljudi.

Reporterka Al Jazeere Karishma Vyas razgovarala je sa 26-godišnjom majkom Chandi, za koju je hrana luksuz.

Svojim sinovima može priuštiti samo dva obroka dnevno – obično indijski hljeb i malo povrća, a leća su suviše skupa.

Chandi i njen suprug zarađuju manje od 100 dolara mjesečno kroz privremene poslove.

Uprkos tome što žive u ekstremnom siromaštvu, nisu u mogućnosti da kupe Vladinu subvencioniranu hranu.

“Dva-tri puta sam pokušala da dobijem karticu, ali nisam mogla. Nikad nam nije rečeno kada možemo da se registriramo. Ako nismo tamo kada treba, kako je uopće možemo dobiti? Ponovo smo stavili svoja imena na listu, ali kopija aplikacije nikada nije stigla do nas”, kazala je Chandi.

Milioni Indijaca poput nje nemaju koristi od Vladinog programa pomoći zbog korupcije i loše uprave.

Prema zvaničnim podacima, blizu 50 miliona tona viška žitarica trenutno truli u državnim zalihama širom zemlje, dok istovremeno više od 40 posto djece ostaje neuhranjeno.

“Bizarno je to što, zapravo, imamo dovoljno hrane. Ona se izvozi i njome se hrani stoka u zapadnoj Evropi ili je kod nas jedu pacovi”, rekao je Naresh C. Saxena iz Nacionalnog savjetodavnog vijeća.  

Pomoć tek naredne godine

Kako bi se izborila sa glađu koja je na nivou epidemije, Vlada Indije uvodi ključni program za hranu, čiji je cilj pružanje pristupa rezervama za dvije trećine populacije zemlje.

Veći broj ljudi nego ikada prije moći će da kupi rižu i zrnevlje u jeftinim radnjama i da plaća značajnije manje za osnovne potrepštine.

Iako je ovaj program generalno toplo pozdravljen, analitičari upozoravaju na to da se mora uraditi mnogo više kako bi se iskorijenila pothranjenost.

“Glad zavisi od mnogo faktora. I zato moramo poraditi na provođenju zdravstvenih mjera, podizanja kvaliteta vode, na mijenjanju loših navika”, mišljenja je Saxena.  

Kako kaže naša reporterka, u nekim krajevima ovaj program pokrenut je kao pilot projekat.

Međutim, većina država mora da utvrdi koliko ukupno porodica ima pravo da ga koristi, a to bi moglo da potraje mjesecima.

To znači da većina najsiromašnijih Indijaca na ovu pomoć ne može da računa do naredne godine.

Izvor: Al Jazeera