Nema novca za siromašne u Njemačkoj

Svaki sedmi mladi Nijemac nije zadovoljan svojim životom i trenutnim stanjem (EPA)

U Njemačkoj ponestaje novca za socijalna davanja, upozoravaju ekonomisti, a mladi su sve nezadovoljniji životom.

Oko 145 milijardi eura, što je gotovo polovina državnog budžeta, ove godine utrošeno je na područja koja su povezana sa socijalnom pomoći, porodicom, mladima i politikom rada.

Ali, ni ovaj iznos ubuduće neće biti dovoljan, upozoravaju ekonomski analitičari, prenosi agencija Srna.

Njemačka Organizacija udruženja za socijalno staranje izradila je studiju u kojoj je postavila predračun za više od 10.000 organizacija i ustanova iz područja zdravstva i socijalne pomoći, prema kojem postoji potreba za dodatnih 35 milijardi eura godišnje.

Bez ciljanih i jasnih investicija, socijalna država, kakvu danas poznajemo, u budućnosti neće funkcionirati, tvrde stručnjaci.

Mladi su nezadovoljni

Za sljedeći izborni period bit će potrebno izdvojiti oko 142 milijardi eura, navodi se u studiji, koja je predstavljena u Berlinu.

Ni mladi u Njemačkoj nisu zadovoljni – svaki sedmi mladi Nijemac nije zadovoljan svojim životom i trenutnim stanjem.

Njemačka omladina nalazi se na 22. mjestu (od 29 zemalja) po faktoru zadovoljstva životom, što je znatno pogoršanje u odnosu na posljednje ispitivanje iz 2007. godine, kada su mladi Nijemci zauzeli 12. mjesto.

Istovremeno, razne analize i ispitivanja pokazuju da su u Evropi bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Posebno su kritične plate u nekim zemljama.

Pri izračunavanju kvaliteta plata za osnovu se uzimaju prosječna primanja u određenoj godini – prema zadnjim proračunima to je 2005. godina – i na osnovu njih se utvrđuje granica siromaštva.

Kriza vodi u siromaštvo

Zatim se gleda koliko se procenata stanovništva u kriznim godinama nakon toga spustilo ispod te granice.

Po toj definiciji, veoma su ugrožene Italija, Španija i Grčka, visoko zadužene zemlje čiji je kurs štednje teško pogodio građane.

Crveni krst širom Evrope dijelio je početkom godine ogromne količine hrane i drugih životnih potrepština.

Stručnjaci kažu da je zadnji put toliko pomoći dijeljeno nakon Drugog svjetskog rata.

Ekonomska kriza vodi u masovno siromaštvo, a posebno dramatična situacija je u Bugarskoj i u Španiji.

U Bugarskoj je još 2011. godine skoro polovina stanovništva bila u opasnosti da osiromaši i bude “isključena iz društva”.

Izvor: Agencije