Musharraf optužen za ubistvo Benazir Bhutto

Pervez Musharraf, bivši vojni zapovjednik Pakistana, zvanično je optužen za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto, koja je poginula prilikom napada bombama i vatrenim oružjem u decembru 2007. godine, saopćili su zvaničnici suda.

Slučaj Bhutto je jedan od više od slučajeva s kojim se Musharraf mora nositi od ovogodišnjeg povratka iz samonametnutog izgnanstva.

“On je optužen za ubistvo, zločinačku urotu za ubistvo i pomaganje u ubistvu”, kazao je javni tužilac Chaudhry Azhar na saslušanju u antiterorističkom sudu u Rawalpindiju u utorak.

Musharraf (69), koji je prisustvovao sudskom postupku okružen jakim osiguranjem, negirao je optužbe, a proces je odgođen za 27. august.

Podizanje optužnice protiv bivšeg vojnog zapovjednika je potez bez presedana u zemlji kojom je vojska upravljala tokom historije.

Odluka suda u Rawalpindiju je prvi put da je Musharraf, ili neki drugi vojni zapovjednik Pakistana, optužen za neko krivično djelo.

Vojni puč

Musharraf je došao na vlast nakon puča 1999. godine, koji je prošao bez prolijevanja krvi, a sa te pozicije je ga zamijenila demokratski izabrana Vlada 2008. godine.

On se nalazio u kućnom pritvoru u svojoj vili, na periferiji prijestonice Islamabadu, od 19. aprila, kada se vratio prije općih izbora, da počne izbornu kampanju za svoju stranku Svemuslimanska muslimanska liga (APML).

Musharrafov pravni tim je odbacio optužnicu.

“Ove optužbe su neosnovane. Ne bojimo se ovog postupka. Mi ćemo slijediti pravni postupak na sudu”, kazao je njegov advokat Syeda Afshan Adil.

Veliki broj snaga sigurnosti je osiguravao područje oko suda u Rawalpindiju, u gradu u kojem je Benazir Bhutto ubijena nakon što je napuštala javni skup 27. decembra 2007. godine, a ceste su zatvorene zbog Musharrafovog dolaska.

Benazir Bhutto je dva puta izabrana za premijerku Pakistana, a ubijena je u napadu bombom i vatrenim oružjem tokom izborne kampanje za izbore koje su osvojila njena Pakistanska narodna stranka u februaru 2008. godine.

Optuženi talibani

Musfarrafova Vlada je za atentat optužila lidera pakistanskih talibana Baitullaha Mehsuda, koji je negirao umiješanost.

On je poginuo u napadu američke bespilotne letjelice 2009. godine.

Nawaz Sharif, kojeg je Musarraf smijenio 1999. godine, kazao je da bi se njemu trebalo suditi za rušenje Ustava i oformio je komitet koji će ga istražiti.

U slučaju da bude proglašen krivim za ove optužnice, suočava se sa smrtnom kaznom ili doživotnom zatvorskom kaznom.

Musharraf je uhapšen nakon povratka iz izgnanstva, kada je želio učestvovati na majskim izborima, na kojim je pobijedio Sharif.

Zabranjeno mu je da učestvuje na parlamentarnim izborima zbog pravnih optužbi protiv njega.

Musharraf je također tražen zbog ubistva lidera pobunjenika Balocha, Nawaba Akbara Bugtija, tokom vojne operacije 2006. godine.

Amnesty International zahtijeva da Pakistan optuži Musharrafa za sva kršenja ljudskih prava tokom njegove vladavine.

Izvor: Agencije