Merkel posjetila koncentracioni logor Dachau

Merkel je položila vijenac i poručila da je sjećanje na sudbine logoraša ispunjava „dubokom tugom i sramom“ (EPA)

Kancelarka Angela Merkel je, kao prva liderka njemačke Vlade, u utorak navečer posjetila bivši nacistički koncentracioni logor Dachau, gdje je položila vijenac i poručila da je sjećanje na sudbine logoraša ispunjava „dubokom tugom i sramom“.

Njena posjeta Dachauu naišla je, međutim, na žestoku kritiku opozicije, koja tvrdi da se šefica Vlade našla na pravom mjestu u pogrešno vrijeme, tačnije između dva predizborna skupa u jeku kampanje i čak ovu posjetu ocjenjuju kao „neukusan“ potez iskorišten u predizborne svrhe.

„Za mene je ovo jedan poseban moment. Sjećanje na te sudbine ispunjava me dubokom tugom i sramom“, rekla je Merkel, sa kojom je bio i predsjednik odbora bivših logoraša Dachau Max Mannheimer, na čiji poziv je tu i došla, kao i ostali preživjeli logoraši.

Renate Kuenast iz opozicione partije Zeleni žestoko je kritizirala ovu posjetu Merkel, naglasivši da je „neukusna i nemoguća kombinacija“ što je Merkel, odmah po posjeti koncentracionom logoru, pod šatorom održala predizborni govor u Dachauu, a kritičari pitaju da li je tu riječ o sjećanju na žrtve nacizma ili izbornoj kampanji.

Merkel, koja je kao prvi njemački kancelar posjetila Dachau, dobila je na drugoj strani podršku od bivše predsjednice Centralnog saveza njemačkih Jevreja Charlotte Knobloch, koja je rekla da je „vrijedno pažnje“ to što je Merkel iskoristila priliku, da u posjeti regiji obiđe i mjesto bivšeg koncentracionog logora.

Merkel je u zaštitu uzeo i historičar Michael Wolffsohn, tvrdeći da o posjeti, iz kalkulantskih razloga u vrijeme kampanje, ne može biti ni govora.

Različite atmosfere

Umjereni kritičari kažu da je to, ipak, jedna malo neobična kombinacija – posjeta Dachau, između predizbornih govora u atmosferi pivskih šatora, a iz redova Demokršćana ističu da je ova posjeta bivšem koncentracionom logoru odavno isplanirana.

Merkel se, ipak, prebacuje da je svega petnaestak minuta razlike između posjete memorijalnom centru koncentracionog logora i šatoru, pod kojim će na predizbornom skupu održati govor, pitajući da li se čovjek za tako kratko vrijeme može „prebaciti“ iz jedne u drugu „atmosferu“.

Nacisti su otvorili Dachau kao koncentracioni logor za političke zatvorenike u martu 1933. godine, odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast. To je bio prvi logor takve vrste i služio je kao model za sve ostale.

U tom logoru je bilo oko 200.000 zatvorenika – Jevreja i pripadnika drugih naroda, invalida i ratnih zarobljenika, a u njemu je ubijeno preko 40.000 ljudi.

Logor su oslobodili Amerikanci u aprilu 1945. godine.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada