FARC priznao dio odgovornosti za pogibije

Prema pojedinim procjenama, tokom 50 godina sukoba u Kolumbiji je ubijeno i do 600.000 osoba (EPA)

Kolumbijska ljevičarska pobunjenička grupa FARC prvi put je priznala djelimičnu odgovornost za pogibije hiljada osoba tokom skoro 50-godišnjeg sukoba u ovoj južnoameričkoj državi, te nagovijestila stvaranje istražne komisije.

Priznanje je saopćio vodeći pregovarač FARC-a u četvrtak navečer na marginama mirovnih pregovora u kubanskoj prijestolnici Havani između pobunjeničke grupe i Vlade predsjednika Kolumbije Juana Manuela Santosa.

„Bez ikakve sumnje, bilo je okrutnosti i bola koje su izazvale naše snage“, kazao je pregovarač Pablo Catatumbo.

„Ipak, mi moramo priznati potrebu da se pristupi pitanju žrtava, odnosno njihovoj identifikaciji, te postupcima potpuno posvećenim miru i pomirenju.“

Priznanje da Revolucionarne Oružane Snage Kolubije, odnosno FARC, nose dio odgovornosti za prolijevanje krvi uslijedilo je nakon skoro mjesec dana i javnog priznanja predsjednika Santosa da je kolumbijska administracija odgovorna za „ozbiljna kršenja“ ljudskih prava tokom sukoba.

Nastavljene operacije

Za saopćenje FARC-a se smatra kako je obilježje značajnog koraka naprijed u mirovnom procesu koji traje od novembra prošle godine.

Ustavni sud Kolumbije bi uskoro trebao donijeti odluku o predloženom zakonskom okviru za rad na pitanjima odgovornosti tokom procesa tranzicije ka miru.

Vladina komisija je prošlog mjeseca procijenila kako je najmanje 220.000 osoba poginulo tokom najstarijeg oružanog sukoba u Latinskoj Americi. Druge procjene dosežu cifru do 600.000 mrtvih.

Novinarka Al Jazeere Teresa Bo, koja se javila iz kolumbijskog mjesta Arauca, kaže: „FARC traži prekid vatre od Vlade koja je nastavila sa svojom operacijama i nedavno je usmrtila dva ključna lidera pobunjenika.“

Izvor: Al Jazeera i agencije