Egipat uživo: Mubaraku određen kućni pritvor

Sarajevo 22:40

Posljednje događaje u Egiptu za Al Jazeeru je komentirao Mirnes Kovač, novinar i vanjskopolitički analitičar.


Kairo 22:10

Reporter Al Jazeere Bernard Smith izvijestio je iz Kaira o slučaju Mubarak:

“Mubarakov pritvor i suđenje postao je politizirani slučaj i nije ga moguće promatrati samo tako kako kaže zakon. Razlog zašto se Tužiteljstvo neće žaliti na odluku o produženju pritvora je što je on vratio poklone koje je navodno primio u slučaju korupcije s kojim je bio suočen. Drugi je razlog, što ga se ne može zadržati u pritvoru, što ga čeka ponovno suđenje, jer nije spriječio ubijanje za vrijeme protesta u vrijeme revolucije, a što  je  dovelo do njegovog svrgavanja. Kažu, vrijeme koje je proveo u pritvoru čekajući to suđenje je isteklo, pa ga ne mogu više zadržati. Zakonski  naravno, ko zna, s obzirom na vanredno stanje, možda je bilo moguće da ga se zadrži, ali nije bilo i volje u ovom trenutku.”


Kairo 21:57

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak bit će stavljen u kućni pritvor, saopćeno je iz Ureda egiapatskoj premijera. Mubarak je ranije oslobođen optužbi za korupciju i sud je naredio njegovo puštanje.

“Kako nalaže Zakon o vanrednim situacijama, zamjenik vojnog lidera naredio je da Mubarak bude stavljen u kućni pritvor”, objavljeno je na državnoj televiziji.

Vojnici i tenkovi čuvaju ulaz u zatvor Tora u Kairu, gdje je pritvoren Mubarak.

[Reuters]


Kairo 20:52 

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija okupljene oko Koalicije podrške legitimitetu pozvale su Egipćane na masovna okupljanja u petak, na kojima će tražiti vraćanje Mursija na vlast. Demonstracije su nastavljene i večeras.


Sarajevo 20:45

Situaciju u Egiptu za Al Jazeeru su komentirali Avdija Hadrović, diplomata s višegodišnjim iskustvom u zemljama istoka i Mirnes Kovač, novinar i vanjskopolitički analitičar.


Kairo 20:05

Bivši egipatski premijer iz doba Mubaraka sada je počasni šef Vijeća za ljudska prava. Riječ je o Boutrosu Ghaliju, a to je saopćio prelazni premijer Hazem Al-Beblawi.

Najavio je učešće svih u političkom procesu, ali ako nemaju, kako objašnjava, “krvave ruke”. Premijer Beblawi takođe tvrdi da se Vlada trudi da Egiptu vrati sigurnost i stabilnost i da se bori protiv terorizma. Najavio je da će biti održan referendum o novom ustavu i izbori, te da će potom biti provedeni slobodni predsjednički izbori.

Kairo: 18:00

Bivši egipatski lider Hosni Mubarak, koji je oslobođen optužbi za korupciju, ostaje u pritvoru narednih 48 sati. Tužilac je rekao da se neće žaliti na presudu ali da će insistirati da ostane zabrana napuštanja Egipta.


Brisel 16:58

Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije, gdje je razmatrana kriza u Egiptu, sudjelovala je i Hrvatska.

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova, u gostovanju za Al Jazeeru rekla je da je donošenje odluke dugo trajalo, ali da je ona na kraju bila jednoglasna.

EU je odlučila da suspenduje izvozne dozvole za sredstva za ugnjetavanje i represiju unutar Egipta. U odluci se govori  i o ponovnom raspravljanju o sigurnosnoj saradnji s Egiptom, iako je saradnja na polju sigurnosti jednako važna za EU kao i Egipat, rekla je Pusić.


Brisel 16:40

Šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Briselu kazala je da su se države članice EU-a dogovorile ” da analiziramo našu pomoć Egiptu, a pomoć najranjivijim grupama i civilnom društvu će se nastaviti”.

“Ukinut ćemo izvozne dozvole vezano za opremu koja se koristi za ugnjetavanje, ali ćemo analizirati i neke druge dozvole”, rekla je Ashton.

“Egipat je naš ključni partner i spremni smo pomoći narodu Egipta da krene naprijed. Spremni smo dati podršku političkom dijalogu, koji mora biti intenzivan.”

Ashton je rekla da EU osuđuje nasilje nad demonstrantima u Egiptu i vjeruje “da su nedavne aktivnosti neproporcionalne”. EU također osuđuje terorizam, napad na egipatske policajce na Sinaju, te napade na crkve i džamije.

“Pozivamo sve strane da zaustave tok nasilja, da prestanu s provokacijama i govorom mržnje”, rekla je Ashton.

“Političke grupe ne smiju biti isključene dok god se ograđuju od nasilja…političko pomirenje i zajednički rad je svakako najbolje rješenje.”


Brisel 16:15

U Briselu traje hitan sastanak šefova diplomatija Evropske unije, nakon kojeg se očekuju konkretni stavovi u vezi sa posljednjim događanjima u Egiptu.

Ministri vanjskih poslova nisu se sastajali od 22. jula. Tada su zatražili od egipatske vojske da ostane po strani i dozvoli mirnu tranziciju ka civilnoj vlasti nakon svrgavanja legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Pred današnje zasjedanje, neke od članica zatražile su obustavu finansijske pomoći ili uvođenje sankcija kao odgovor na nasilje.
Nataša Krstin javlja iz Brisela kako se očekuje da će šefovi diplomatija 28 članica EU-a  osuditi nasilje i ponovo pozvati egiaptske vlasti da prekinu nasilje.

Nije jasno da li će se usaglasiti oko ukidanja finansijske pomoći u iznosu od pet milijardi eura  koja je odobrena prošle godine.

Također, ne zna se hoće li odlučiti da uvedu embargo na izvoz oružja u Egipat.

EU je najveći trgovinski partner Egipta, a prošle godine ostvarena je trgovina u iznosu od 23,8 milijardi eura.

Britanski šef diplomatije William Hague rekao je da treba insistirati na obnavljanju političkog dijaloga. Rekao je da egipatski narod ne treba ostaviti na cjedilu, javila je Krstin.


Kairo 14:43

Egipatski sud je u srijedu naredio puštanje iz zatvora bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, kazali su sudski i sigurnosni izvori.

Ipak, Mubarak neće biti pušten iz zatvora danas i očekuje se da ostane u pritvoru još najmanje 48 sati. 

Mubaraku (85) se ponovo sudi na temelju optužbe da je naredio ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011, koji je doveo do njegovog svrgavanja. Ipak, on je već odslužio maksimalni rok za pritvor u tom slučaju.

Mubarak je osuđen na doživotni zatvor prošle godine jer nije spriječio ubijanje demonstranata, ali je sud prihvatio njegovu žalbu ranije ove godine i naredio novi sudski postupak. 


Dubai 11:49

Emiratski novinar i istaknuti blogger je ponudio nagradu u iznosu od milion egipatskih funti (143.000 američkih dolara) za informaciju koja bi dovela do hapšenja čelnika Muslimanske braće, koje traži egipatska vlast.

Hamad al-Mazroui je postavio informaciju o nagradi na svoj twitter-nalog kasno u ponedjeljak, tražeći pomoć od svake osobe, “bez obzira na nacionalnost ili religiju”, koja ima informaciju o tome gdje se nalaze Essam al-Erian, Safwat Hegazy i Mohammed al-Beltagy.

Tu trojicu traže egipatske vlasti zbog navodnog poticanja na nasilje tokom napada na sjedište političkog ogranka Muslimanske braće u Kairu, 30. juna.

Vrhovni vođa pokreta Mohammed Badie i stotine drugih čelnika i pristalica su uhapšeni protekle sedmice tokom procesa razbijanja demonstracija.

Al Mazroui je, također, naveo na svom twitter-nalogu da će se nagrada koordinirati sa egipatskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Egipatska državna informativna agencija MENA je objavila da je Safwat Hegazy uhapšen rano u srijedu na punktu pored oaze Siwa, u blizini Libije.


Kairo 07:58

Egipatske vlasti su uhapsile još dvije istaknute osobe koje podržavaju Mursija: tvrdolinijaškog imama u pokušaju napuštanja zemlje na libijskoj granici, te glasnogovornika Muslimanske braće kada je pokušao krenuti u Italiju.

Hapšenja su posljednja u nizu tokom razbijanja demonstracija, koje je vojska pokrenula protiv Mursijevih pristalica.

Egipatska državna informativna agencija MENA je objavila da je Safwat Hegazy, vatreni selefijski propovjednik i jedan od glavnih saveznika Muslimanske braće, uhapšen rano u srijedu na punktu pored oaze Siwa, u blizini Libije. On ja tražen zbog optužbi za poticanje nasilja.

Također, zvaničnici sigurnosti su rekli da je Mourad Ali, glasnogovornik političkog krila Muslimanske braće, uhapšen na kairskom aerodromu, gdje je pokušavao da se ukrca na let za Italiju. Zvaničnik je izjavu dao uz uslov anonimnosti, jer nije ovlašten da razgovara sa medijima. 


Brisel 07:17

Šefovi diplomatija Evropske unije održat će u srijedu vanredni sastanak na kome će donijeti konkretne odluke u vezi s odnosom EU-a sa Egiptom.

Današnji sastanak najavljen je na prvom hitnom susretu najviših diplomatskih zvaničnika država članica EU-a u ponedjeljak u Briselu, a poslije upozorenja evropskih zvaničnika da bi Unija mogla da preispita odnose s Kairom.

Zvaničnik Evropske komisije rekao je da se 28 ministara saglasilo da se sastanu danas oko podneva u Briselu da bi se dogovorili o zajedničkom odgovoru na krvoproliće u Egiptu.

Ministri vanjskih poslova nisu se sastajali od 22. jula, kada su zatražili od egipatske vojske da ostane po strani i dozvoli mirnu tranziciju ka civilnoj vlasti poslije svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Neke evropske prijestolnice zatražile su obustavu finansijske pomoći ili uvođenje sankcija kao odgovor na nasilje u Egiptu, a očekuje se da na današnjem sastanku budu donijete konkretne odluke, navela je agencija AFP. 


Kairo 07:15

Premijer egipatske prelazne Vlade Hazem al-Beblawi je kazao u utorak da bi bila greška ako Sjedinjene Američke Države prestanu slati vojnu pomoć, ali je insistirao da Kairo može preživjeti bez te pomoći.

Izgledni potez Washingtona da stopira isporuku američkog oruža i druge pomoći Egiptu “bi bio loš znak i teško bi pogodio vojsku na duži period”, kazao je Beblawi ABC Newsu.


Srijeda, 20. august


Kairo 22:35

Egiptu su u utorak navečer nastavljeni protesti protiv vojne vlasti, nakon hapšenja lidera Muslimanske braće Mohammeda Badieja i optužbi protiv bivšeg potpredsjednika Egipta za vanjsku poltitiku Muhameda El Baradeija. Protivnici vojnog udara odazvali su se pozivu koalicije za povatak legitimiteta. Najmasovniji protesti održani su u Aswanu, Ayutu i Arishu.

Badie, koji je uhapšen u ranim jutarnjim satima u utorak, tereti se za podsticanje na nasilje. Smješten je u zatvor u južnom dijelu Kaira i određen mu je petnaestodnevni pritvor.

El Baradei se našao pod optužbama za izdaju nacionalnih interesa. Prema pravosudnim izvorima, optužba je povezana s njegovom samovoljnom ostavkom, koju je podnio nakon masovnih ubistava demonstranata, a bez savjetovanja s vlastima, javlja iz Kaira Mike Hanna.

Baradei, koji se trenutno nalazi izvan zemlje, treba da se pojavi na prekršajnom sudu 19. septembra.


Kairo 22:10

Podsekretar Ujedinjenih naroda za politička pitanja Jefrey Feltman doputovao je u Egipat u utorak kako bi se sastao sa egipatskim prelaznim vlastima i liderima Muslimanske braće.

Feltman će “imati niz sastanaka čiji je cilj zaključiti kako UN najbolje može podržati inicijative za uspostavljanje mira i podsticanje pomirenja u Egiptu”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Feltman će ostati u Egiptu do petka, a potom obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o rezultatima posjete.

Izvor: Al Jazeera i agencije