Česti vjerski motivirani napadi u Siriji

Grupe za ljudska prava optužuju obje strane rata u Siriji za vjerski motivirane napade. Kažu da više nije bitno podržava li neko režim Bashara al-Assada ili mu se protivi, jer svako može postati meta napada.

Sa grupom sirijskih aktivista na jugu Turske razgovarala je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr.

„U ovom stanu, u turskom gradu Antakiji, Sirijci koji se protive Assadovom režimu promoviraju toleranciju među mnogim etničkim i vjerskim grupama u domovini“, navodi ona.

Zajedno žive pod jednim krovom, ali znaju da nešto takvo u Siriji više nije moguće.

„Plašim se islamista. Ubili bi me, bez obzira na to što podržavam revoluciju“, kaže Yassin Udayma, inače sirijski alavit. Ovoj grupi pripada i sirijski predsjednik al-Assad, a Udayma krivi obje strane za sektaško nasilje.

„Režim je uvjerio alavite da je ovo sunitski ustanak protiv njih. Ali sada i oporba ima svoje ciljeve, koje podržavaju stranci, i počela je sa sektaškim ubistvima“, ističe on.

Slučaj dezertera Louaya

Sirijski suniti kičma su opozicije, ali Nasreddine Ahmeh, koji je Kurd, vjeruje kako je podjela uvijek bila politička, a ne vjerska.

Kaže da oni koji nose oružje ne predstavljaju sirijsko društvo.

„Nije bitno ko nosi oružje, Assadovi ljudi ili neko drugi. Oružje samo dovodi do nepravde i ugnjetavanja“, smatra on.

Obračun režima s mirnim protestima razlog je zbog kojeg je Louay odlučio dezertirati iz sirijskih zračnih snaga. Ni danas ne želi otkrivati identitet, ali ne krije se samo od Vlade.

Kad je pobjegao na teritorij pod kontrolom opozicije, zatvorila ga je oružana grupa povezana s Al-Kaidom.

„Stavili su mi nož pod grlo samo zato što sam pripadnik šiitske vjerske grupe ismailije. Za njih sam nevjernik i špijun režima, ali me je njihov komandant spasio kada sam mu rekao da sam dezerter“, priča Louay.

Provladine paravojne jedinice optužene su za ubijanje sunita u alavitskim uporištima, a naoružanu opoziciju optužuju za iste zločine u područjima koje kontrolira.

Religija nikad nije bila izvor sukoba u Siriji, ali sada je upravo to razlog zbog kojeg Louay kaže kako se ne želi vratiti kući.

Izvor: Al Jazeera