Britanija ne želi dijalog o Gibraltaru

Gibraltar je napravio vještački greben od betonskih blokova, a španski ribari kažu da im to onemogućava pristup određenim vodama (EPA)

Velika Britanija je odbacila prijedlog Španije o održavanju direktnih razgovora o suverenitetu Gibraltara “što je prije moguće”.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia Margallo uputio je ovaj apel u izdanju Wall Street Journala objavljenog u utorak, ali je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona rekao da London neće voditi nikakve razgovore o ovoj temi, prenosi Srna.

“Suverenitet je za nas potpuno jasan”, rekao je glasnogovornik i dodao da Britanija može da zamisli samo razgovore između Španije i Gibraltara o ribolovu u okolini ove enklave, ali ne i o njenom suverenitetu ili kontroli nad vodama u kojoj se odvija ribolov.

Britanski ratni brodovi stigli su u ponedjeljak na Gibraltar zbog davno planiranih vježbi, u jeku tenzija u odnosima sa Španijom zbog ribolova u vodama oko te britanske prekomorske teritorije.

Planirani dolazak

Mada su britanske, španske i gibraltarske vlasti rekle da je dolazak britanske mornarice odavno planiran, neki u Španiji to smatraju provokacijom, prenosi Tanjug.

Fregata HMS Westminster približila se gibraltarskoj luci u ponedjeljak ujutro oko 9:15 sati u pratnji dva manja broda, javlja Reuters.

Gibraltar je napravio vještački greben od betonskih blokova, a španski ribari kažu da im to onemogućava pristup određenim vodama. Španija je zbog toga pooštrila granične kontrole, zbog čega radnici i turisti čekaju u velikim redovima na ulazak u Gibraltar.

Ova teritorija, koja ima samo 30.000 stanovnika, pripala je Britaniji u skladu sa sporazumom sa Španijom sklopljenim prije 300 godina, ali Madrid sada smatra da ova teritorija treba da pripadne Španiji.

Izvor: Agencije