Snowdenu ponuđen posao u Rusiji

Bivši zaposlenik američke tajne službe Edward Snowden neće objavljivati nove strogo povjerljive podatke o SAD-u. Umjesto toga, izgleda, nastoji izgraditi život u Rusiji, gdje je dobio godinu dana azila, izjavio je njegov advokat.

Anatolij Kucherena, advokat koji pomaže Snowdenu, rekao je kako je 30-godišnjak pronašao utočište u privatnoj kući američkih iseljenika nakon napuštanja aerodroma Šeremetjevo.

Kucherena je prenio da Snowden smatra kako ranijim informacijama nije učinio zlo domovini. Kucherena je rekao da Snowden želi iznajmiti stan i naći posao u Rusiji i nema neposredne planove da ode.

“Snowden je stručnjak na vrlo visokom nivou i prima pisma preduzeća i građana koji mu žele dati posao. On neće imati nikakvih problema”, rekao je advokat. “On treba posao. On nije bogat čovjek. Naravno, razumije da mora raditi i nastaviti život.”

Privremeni azil

Snowdenu je već ponuđen posao iz ruske najjače društvene mreže.

Edward Snowden izjavio je kako odluka ruskih vlasti da mu daju privremeni azil predstavlja pobjedu vladavine prava, te je na tome zahvalio službenoj Moskvi, istodobno optuživši Sjedinjene Države da se izruguju međunarodnom pravu, objavljeno je na internetskoj stranici WikiLeaks.

“U posljednjih osam sedmica uvjerili smo se u to da Obamina administracija ne poštuje ni međunarodno ni domaće pravo, no na kraju je pravda pobijedila”, rekao je Snowden u saopćenju koje je objavio WikiLeaks, organizacija koja objavljuje tajne informacije.

“Zahvaljujem Moskvi što mi je omogućila privremeni azil u skladu s vlastitim zakonima i s međunarodnim obvezama”, rekao je Snowden koji je u četvrtak napustio moskovsku zračnu luku Šeremetjevo, gdje je proveo više od mjesec dana.

WikiLeaks, internetska stranica koja je odigrala aktivnu ulogu u bijegu mladog američkog informatičara, objasnila je da je Snowden napustio Šeremetjevo pod nadzorom pravnice i novinarke Sarah Harrison, koja je uz njega od dolaska na moskovski aerodrom.

Odbjegli bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden dobio je ovogodišnju nagradu “Dojavljivač”, koju su ustanovile nevladine organizacije u Njemačkoj, saopćio je u utorak njemački ogranak Transparency Internationala (TI).

Snowden se suočava s krivičnim progonom u Sjedinjenim Američkim Državama, zato što je medijima dostavio povjerljive podatke o špijunskim aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Edward Snowden posjeduje informacije koje bi mogle biti “veoma štetne” za američku Vladu, ali je odbjegli “zviždač” odlučio da ih ne objavi, rekao je ranije novinar koji je prvi objavio priču o njemu.

Glenn Greenwald izjavio je da je Snowden samo želio skrenuti ljudima pažnju da informacije za koje su mislili da su privatne iskorištavaju američke obavještajne agencije.

Upozorenje na opasnost

“Američka Vlada bi trebalo da bude na koljenima i svaki dan se moli da se ništa ne desi sa Snowdenom, jer će, ukoliko se njemu nešto desi, sve informacije biti otkrivene i to bi mogao biti najgori košmar (za Washington)”, rekao je Greenwald. 

„Snowden ima dovoljno informacija da izazove veću štetu američkoj Vladi za jednu minutu, nego što je bilo ko drugi izazvao otkako SAD postoji“, rekao je on ranije.

„Međutim, to nije njegov cilj“, rekao je Greenwald, koji je objavio nekoliko priča u britanskom Guardianu o strogo povjerljivim dokumentima američkih programa za nadzor koje je Snowden objavio.

Snowden, kaže Greenwald, samo želi upozoriti na opasnosti koje predstavljaju “informatički programi što ih koriste brojne osobe diljem svijeta, koje ne znaju čemu se izlažu i nisu se svojevoljno odrekle prava na zaštitu vlastite privatnosti”.

Izvor: Agencije