SAD privremeno zatvara više veleposlanstava

U prošlogodišnjem napadu na konzulat u Benghaziju ubijen je veleposlanik Stevens (EPA)

Nekoliko američkih veleposlanstava diljem svijeta bit će zatvoreno u nedjelju zbog sigurnosnih prijetnji, priopćio je State Department, ne navodeći od čega se konkretno strahuje.

Iako nije precizirano o kojim se veleposlanstvima radi, navodno će biti zatvorena diplomatska predstavništva u Abu Dhabiju, Baghdadu i Cairu, te nekoliko konzulata.

Američki mediji kasnije su objavili kako će biti zatvorena veleposlanstva ili konzulati u Bahreinu, Izraelu, Jordanu, Kuvajtu, Libiji, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Afganistanu i Bangladešu.

Zabrinuti za osoblje

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf samo je potvrdila kako su takve mjere provedene zbog zabrinutosti za sigurnost osoblja.

Potvrđeno je kako je odluka donesena iz preventivnih razloga ne samo zbog osoblja, nego i zbog onih koji bi mogli doći u diplomatska predstavništva.

Nakon nedjelje američke vlasti će odlučiti hoće li i kada predstavništva biti ponovno otvorena, jer bi ova sigurnosna mjera mogla ostati na snazi nekoliko dana. 

Američka diplomatska predstavništva nalaze se pod povećanim mjerama sigurnosti od prošlogodišnjeg napada na konzulat u Benghaziju, kada su ubijeni veleposlanik Chris Stevens i još trojica službenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije