Mali: Keita i Cisse u drugom krugu izbora

Rezultati nedjeljnog glasanja, objavljeni u petak, pokazali su kako je za Keitu glasalo 39,2 posto glasača (EPA)

Predsjednički izbori u Maliju imat će i drugi krug glasanja 11. augusta, pošto nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, objavila je Vlada u petak.

Bivši premijer Ibrahim Boubacar Keita imao je najviše glasova na prvim izborima u nedjelju, no za devet dana će se boriti protiv nekadašnjeg ministra finansija Soumaile Cissea.

Rezultati nedjeljnog glasanja, objavljeni u direktnom prijenosu na televiziji u petak, pokazali su kako je za Keitu glasalo 39,2 posto birača, a za Cissea 19,4.

Novinar Al Jazeere Ahmed Idris, koji se javio iz Bamaka, kazao je kako je Keiti trebalo 50 posto glasova u prvom krugu za pobjedu.

Martovski udar

On je dodao kako su ovi izbori veoma važni, jer se Mali oporavlja od političke krize.

Udar u martu prošle godine zbacio je s vlasti Amadoua Toumanija Tourea, čime je jedna od stabilnijih demokratija regije „pala“ u političku krizu koja je dovela do pobune.

Nakon što su saveznici Al-Kaide preuzeli kontrolu nad pustinjskim sjeverom države i zaprijetili širenjem svoje nasilničke vladavine, nekadašnja kolonijalna sila Francuska pokrenula je vojnu ofanzivu u januaru kako bi potjerala ove borce.

„Širom države postoji određena nestabilnost“, kazao je Idris.

Dembele treći

Keita je, prije objave rezultata, na svom nalogu na Twitteru objavio:

„Novi Mali se gradi strpljenjem, mirom i spokojem svih Malijaca ujedinjenih oko izazova koji su iznad svih ambicija i pretenzija.“

Četiri bivša premijera i široka lepeza političkih „teškaša“, te samo jedna žena, nalazili su se na listi kandidata kojih je bilo 27, no analitičari su svo vrijeme govorili kako su izbori, zapravo, duel Keite i Cissea.

Treće mjesto pripalo je Dramaneu Dembeleu, kandidatu najveće stranke u ovoj državi Alijanse za demokratiju u Maliju, koji je dobio 9,6 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Uoči početka kampanje za predsjedničke izbore, ukinuto je vanredno stanje u Maliju, koje je bilo na snazi od 12. januara.

Published On 06 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO