Kerry u Pakistanu o bespilotnim letjelicama

Sartaj Aziz je kazao da bi Amerika trebala obustaviti napade, a ne samo ih prikrivati (Al Jazeera)

Američki državni sekretar John Kerry zaključio je posjetu Pakistanu, najavljujući da će SAD uskoro okončati napade na militante bespilotnim letjelicama.

Kerry se u četvrtak sastao sa pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom, koji je u maju pobijedio na izborima.

Sharifov savjetnik za vanjska pitanja Sartaj Aziz kazao je da bi Sjedinjene Američke Države trebale da obustave napade, “a ne da ih samo prikrivaju”.

Pozitivni razgovori

“Mislim da će program biti okončan kada eliminiramo prijetnju. Predsjednik Barack Obama je odredio veoma realan vremenski rok i nadam se da će to biti uskoro”, naglasio je Kerry.

On je nakon sastanka sa Sharifom istakao da su razgovori bili veoma konstruktivni i pozitivni.

U napadima bespilotnim letjelicama, koji se izvode pod okriljem američke Centralne obavještajne agencije, u Pakistanu je poginulo blizu 3.460 osoba.

Mislim da će program biti okončan kada eliminiramo prijetnju. Predsjednik Barack Obama je odredio veoma realan vremenski rok i nadam se da će to biti uskoro”, naglasio je Kerry.

Smatra se da je pogranična regija Sjeverni Vaziristan utočište Al-Kaide i talibana, te su militanti najčešća meta američkih bepilotnih letjelica izvršenih u toj regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar Joh Kerry iznenada je posjetio Pakistan, gdje pokušava poboljšati zaoštrene odnose zbog napada bespilotnim letjelicama.

Published On 01 Aug 2013

Prema podacima iznesenim u izvještaju, broj poginulih u napadima bespilotnim letjelicama je 746, od kojih je potvrđeno 147 civila, uključujući 94 djece.

Published On 23 Jul 2013

Bespilotna letjelica veličine borbenog mlažnjaka sletjela je na nosač aviona, a smatra se da može radikalno promijeniti borbene operacije.

Published On 11 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO