Zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a

Trump je kritizirao vježbe, rekavši da su 'vrlo skupe' i 'provokativne' za Sjevernu Koreju (EPA)
Trump je kritizirao vježbe, rekavši da su 'vrlo skupe' i 'provokativne' za Sjevernu Koreju (EPA)

Južna Koreja počela je u ponedjeljak ujutro godišnje vojne vježbe, koje održava zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, a simuliraju napad iz Sjeverne Koreje, s kojom je odnose počela otopljavati nakon višemjesečnih napetosti.

Specijal

Vojne vježbe se u velikom dijelu održavaju kompjuterskom simulacijom, no u njoj sudjeluje oko 80.000 južnokorejskih i američkih vojnika.

Na Korejskom poluotoku stacionirano je tokom cijele godine oko 25.000 američkih vojnika.

Godišnje južnokorejsko-američke vojne vježbe redovno potiču ljutu reakciju službenog Pjongjanga, koji ih smatra provokacijom u svrhu invazije.

Blaže kritike

No, ove godine kritika je blaža, jer su, nakon dugih mjeseci napetosti, dvije zemlje ponovno uspostavile kontakt i najavile nekoliko sporazuma.

Seul i Pjongjang dogovorili su ponovno otvaranje industrijske zone Kaesong, koja je zatvorena od aprila, te obnovu susreta porodica koje je razdvojio Korejski rat prije 60 godina.

Prije nekoliko mjeseci Korejski poluotok činio se na rubu eksplozije, pošto je Pjongjang testirao raketu, što mu je zabranjeno međunarodnim sankcijama, a zatim izveo treći nuklearni pokus, što mu je također zabranjeno, zbog čega je dobio novi niz sankcija.

Analitičari smatraju da je mlaka reakcija Pjongjanga znak da ta komunistička zemlja želi smiriti stanje u susjedstvu te izaći iz izolacije.

Sjeverna Koreja ima samo jednog velikog saveznika, Kinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO