Rijad protiv pritiska Zapada na Egipat

Saudijski kralj Abdullah uputio je podršku egipatskoj vojsci i pozvao Arape da se ujedine protiv 'pokušaja da se destabilizira Egipat' (AP)
Saudijski kralj Abdullah uputio je podršku egipatskoj vojsci i pozvao Arape da se ujedine protiv 'pokušaja da se destabilizira Egipat' (AP)

Saudijska Arabija smatra da Zapad ne treba vršiti pritisak na Vladu u Egiptu, jer se prijetnjama ništa neće postići u zaustavljanju razbijanja protesta podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

“Nećemo ništa postići prijetnjama”, rekao je šef saudijske diplomatije, princ Saud al-Faisal, tokom posjete Parizu, javio je Reuters.

Faisal se obratio novinarima poslije sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, koji je u četvrtak pozvao da se hitno okonča vanredno stanje koje su uvele egipatske vojne vlasti.

Hollande i saudijski ministar pozvali su da se u Egiptu održe izbori, prenosi Tanjug.

Prijevremeni izbori

Egipatska vojska je obećala da će organizirati prijevremene izbore u okviru tranzicijskog plana, pošto je Mursi svrgnut u vojnom puču 3. jula.

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije sastat će se u ponedjeljak u Briselu kako bi razmotrili koje korake da preduzmu poslije nasilja koje traje u Egiptu od srijede, kada su razbijene demonstracije podrške Mursiju u Kairu.

Od tada je širom Egipta poginulo više od 800 ljudi, navodi Reuters.

Rijad je bio jedan od bliskih saveznika bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka, svrgnutog u protestima 2011. godine, nakon kojih je pokret Muslimanska braća došao na vlast.

Saudijski kralj Abdullah u petak je uputio podršku egipatskoj vojsci i pozvao Arape da se ujedine protiv “pokušaja da se destabilizira Egipat”.

Izvor: Agencije


Povezane

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javlja o incidentu masovnog ubistva uhapšenih demonstranata: “Informacije o ovome još pristižu, ali na prvi pogled, zaista šokantan incident: 38 muškaraca, koji su uhapšeni nakon jučerašnjeg čišćenja džamije Al-Fatah, prevozili su u zatvor u Kairu u policijskom kombiju. Rečeno nam je da su oni nekako, detalje još nemamo, uspjeli uvući […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO