Novinar: Otkrit ću tajne britanskih špijuna

Greenwald kaže da će biti mnogo agresivniji u svom izvještavanju (AFP)
Greenwald kaže da će biti mnogo agresivniji u svom izvještavanju (AFP)

Novinar koji je otkrio program nadzora američkih vlasti upozorio je britansku Vladu da će objelodaniti i tajne špijunskog sistema te države nakon što su britanske vlasti ispitivale njegovog partnera.

Novinar britanskog Guardiana Glenn Greenwald rekao je u ponedjeljak da će Velika Britanija zažaliti što je njegov partner, Brazilac David Miranada, ispitivan devet sati na londonskom aerodromu Heathrow prije nego što se ukrcao na let za Rio de Janeiro.

Miranda, koji je zadržan po zakonu o borbi protiv terorizma, kaže da su ga ispitivala tri agenta.

Uzeli su mu kompjuter, mobitel i postavljali pitanja o cijelom životu.

Diplomatska intervencija

Brazilski ministar vanjskih poslova rekao je da zadržavanje Mirande smatra nepoštenim, te najavio da će o tome razgovarati sa svojim britanskim kolegom, Williamom Hagueom.

Greenwald, koji je objavio osjetljive podatke o presretanju poziva i čitanju elektronske pošte zviždača Edwarda Snowdena, najavio je da će od sada biti mnogo agresivniji u svom izvještavanju.

“Objavit ću još mnogo dokumenata. Objavit ću, također, i stvari o Engleskoj. Imam mnoge dokumente o engleskom špijunskom sistemu”, kazao je on.

Greenwald kaže da je zadržavanje Mirande pokušaj zastrašivanja jer je novinar objavio dokumente koje mu je dostavio Snowden.

Američka Vlada saopštila je odluka o pritvaranju Mirande “nije donijeta na zahtijev američke Vlade”.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO