Ministar osumnjičen za 200.000 eura mita

Victor Ponta je predložio Ovidiua Silagija da zamijeni dosadašnjeg ministra saobraćaja, koji je osuđen zbog korupcije (EPA)
Victor Ponta je predložio Ovidiua Silagija da zamijeni dosadašnjeg ministra saobraćaja, koji je osuđen zbog korupcije (EPA)

Novi korupcijski skandal potresao je rumunsku Vladu lijevog centra, pošto su tužioci najavili pokretanje istrage o novom kandidatu za ministra saobraćaja Ovidiua Silagija zbog sumnje da je primio mito.

Rumunski premijer Victor Ponta je predložio poslanika iz redova liberala Ovidiua Silagija da zamijeni dosadašnjeg ministra saobraćaja Relu Fenekiua, koji je dao ostavku. pošto je u julu zbog korupcije osuđen na pet godina zatvora, izvještava AFP.

Nova optužba

Silagi je, međutim, sada pod sumnjom da je tokom prethodnog vođenja ministarstva finansija, u 2012. godini, od izvjesnog biznismena primio mito u visini od 200.000 eura, u zamjenu za obećanje da će mu namjestiti neke poslove, javlja Tanjug.

Tužiocima je potrebna specijalna dozvola da bi otvorili istragu protiv poslanika.

Trenutno je pod istragom zbog sumnji da je izvršio prevaru i rumunski zamjenik premijera Liviu Dragnea.

Izvor: Agencije


Povezane

Rumunski komitet koji istražuje zločine počinjene u ime komunizma zatražio je od državnog tužioca da podigne optužnicu protiv 87-godišnjeg Alexandrua Visinescua, nekadašnjeg upravnika zloglasnog Gulaga, zatvora za političke neistomišljenike. Visinescu, koga sumnjiče za teško ubistvo šest političkih zatvorenika, jedan je od 35 zatvorskih čuvara čije učešće u mučenjima zatvorenika u eri komunizma komitet istražuje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO