Mađarska predstavila aviokompaniju Solyom

Nakon bankrota aviokompanije Malev, Mađarska je odlučila krenuti ispočetka. Predstavljena je nova aviokompanija Solyom.

Prvi čarter let zakazan je za naredni mjesec. Redovne linije bi trebale početi u oktobru. Nova aviokompanija Solyom postavila je visoke ciljeve.

U narednih nekoliko godina, kompanija ima ambicije da stvori flotu od 50 aviona. Ali za sada, kako tvrdi izvršni direktor, kompanija će se koncentrirati na 22 destinacije.

“Za dvije sedmice ćemo otvoriti internet prodaju i tada će svi imati priliku da vide 22 destinacije koje smo spremili za početak”, kaže Jozser Vago, direktor Solyom Airwaysa.

Pomoć investitora

Solyom je u privatnom vlasništvu trojice mađarskih biznismena, koji žele popuniti rupu nakon bankrota državne aviokompanije Malev. U pomoć su priskočili i investitori iz Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ali, analitičari procjenjuju da rupa na tržištu i nije toliko velika, budući da su nakon bankrota Maleva, u Mađarsku stigle niskotarifne kompanije poput Wizz Aira i Ryanaira.

“Pitanje je ko će putovati ovom kompanijom. I ne samo ovom, nego bilo kojom mađarskom aviokompanijom. Nakon bankrota Maleva u februaru 2012, druge aviokompanije su popunile prazninu u tržištu. Također, veliko je pitanje da li mađarsko tržište može biti dobra osnova za uspješnu aviokompaniju sa sjedištem u Budimpešti”, kaže Gabor G. Varga, analitičar avioindustrije.

Solyom bi do kraja ove godine trebao imati 12 aviona i 1.500 zaposlenika. Od naredne godine planiraju letove za sjevernu Ameriku i Kinu. Ali pred njima je isti problem s kojim su suočene i ostale evropske aviokompanije: Visoke cijene goriva i sve jača konkurencija niskotarifnih rivala.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Većina aviokompanija u našem regiju suočena je sa krizom. Povećanje putnika bilježi jedino Montenegro Airlines. Dolaskom Etihada u Srbiju, Beograd će postati regionalni avio centar. Pitanje je da li će i na koji način osnivanje Air Serbie utjecati na poslovanje regionalnih aviokompanija. Priču donosi novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Etihad će kupiti 49 posto Jata, a Srbija će sa 51 posto udjela ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika koji će promijeniti ime u Air Serbia.

01 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO