Hiljade Kurda izbjegle iz Sirije

U sjevernoj Siriji posljednjih mjeseci sve su češći sukobi između grupa povezanih s Al-Kaidom i naoružanih Kurda.
Sa sobom nose sve što mogu. Oni koji su imali sreće, pronašli su mjesto u pretrpanim kamionima. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 15.000 ljudi, većinom sirijskih Kurda, ušlo u kurdsku regiju Iraka u posljednja tri dana.

“U mrtvačnici su tijela bez glava. Zašto? Koje međunarodne norme i doktrina opravdavaju njihovu smrt? Ljudima odsijecaju glave. Među njima ima i djece. Grupa Front al-Nusra odobrila je ubistva, ubijanje kurdskog naroda. Dozvolili su otimanje novca i imovine, napade na kurdske žene”, kaže izbjeglica Faris Sulaiman.

Pobunjenici povezani sa Al-Kaidom smatraju sjevernu regiju Sirije, sa većinskim kurdskim stanovništvom, ključnom vezom sa sličnim grupama u susjednom Iraku.

Ali od kada je sirijska Vlada prošle godine povukla snage iz te regije, grupe povezane sa Al-Kaidom, poput Al-Nusre, u sukobu su sa kurdskim borcima.

Bijeg od nasilja i gladi

Lideri kurdske regionalne Vlade brinuli su zbog sve većeg broja izbjeglica u dijelu Iraka pod njihovom upravom i strahovali da će se rat proširiti na Irak i pojačati lokalne političke tenzije.

Ali prošlog mjeseca, dio ograničenja je ukinut.

“Moja mlađa braća su ovdje. Zvali su nas da dođemo u kurdski region u Iraku. Tri puta smo dolazili do granice, ali nismo mogli preći. Tek danas smo uspjeli”, kaže Suha Shamo, izbjeglica iz Sirije.

Sirijci ne bježe samo od nasilja.

Saad Ahmed kaže da u području odakle dolazi  “vlada glad i nema posla”.

“Ljudi su raseljeni u vlastitoj zemlji, a situacija se pogoršava svakog dana”, kaže on.

Otprilike dva miliona Sirijaca pobjeglo je iz domovine kada su, prije više od dvije godine, počeli sukobi. Većina je smještena u ogromnim kampovima u Jordanu, Libanu i Turskoj.

Naznaka da će se rat uskoro završiti nema, a sve više muškaraca, žena i djece nema drugog izbora nego da krene prema granici s Irakom.

Izvor: Al Jazeera