Britanski ratni brodovi stigli na Gibraltar

Fregata HMS Westminster približila se gibraltarskoj luci u ponedjeljak ujutro u pratnji dva manja broda (Getty Images)
Fregata HMS Westminster približila se gibraltarskoj luci u ponedjeljak ujutro u pratnji dva manja broda (Getty Images)

Britanski ratni brodovi stigli su u ponedjeljak na Gibraltar zbog davno planiranih vježbi, u jeku tenzija u odnosima sa Španijom zbog ribolova u vodama oko te britanske prekomorske teritorije.

Mada su britanske, španske i gibraltarske vlasti rekle da je dolazak britanske mornarice odavno planiran, neki u Španiji to smatraju provokacijom, prenosi Tanjug.

Fregata HMS Westminster približila se gibraltarskoj luci u ponedjeljak ujutro oko 9:15 sati u pratnji dva manja broda, javlja Reuters.

Španski ribari protestirali su u nedjelju, uz prisustvo velikog broja policajaca, zbog izgradnje vještačkog grebena na Gibraltaru.

Ribari kažu da će greben ograničiti vode u kojima mogu loviti ribu, dok gibraltarske vlasti tvrde da je cilj projekta izgradnje vještačkog grebena da se oživi lokalna flora i fauna.

Spor zbog grebena

Zbog spora oko vještačkog grebena došlo je do porasta tenzija u odnosima Velike Britanije i Gibraltara, sa jedne i Španije sa druge strane.

Španska Vlada je optužila Gibraltar da gradi greben “bez potrebne dozvole” u “vodama koje nisu njene”.

Ona je optužila vlasti Gibraltara da krše ekološke zakone i nanose štetu španskom ribolovu, jer se španske ribarske mreže mogu zaplesti u betonske blokove grebena.

Španija je kao odgovor proteklih sedmica uvela strože kontrole na granici s Gibraltarom, pa se na graničnom prelazu čeka satima.

Španija tvrdi da su kontrole neophodne zbog borbe protiv šverca duhana, ali Velika Britanija optužuje Španiju da krši pravila Evropske unije o slobodi kretanja.

Španija je 1713. godine zauvijek ustupila Gibraltar Velikoj Britaniji, ali već dugo tvrdi da treba biti vraćen pod španski suverenitet.

London kaže da nema namjeru vratiti Gibraltar Španiji ako to ne želi oko 30.000 stanovnika te teritorije, a oni su, kako navode mediji, nepokolebljivo probritanski orijentirani.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO