Bild: Al-Kaida planira napade na željeznice

Al-Kaida bi mogla postaviti eksplozive na vozove i tunele, sabotirati tračnice i električne kablove, navodi se u izvještaju NSA (Reuters)
Al-Kaida bi mogla postaviti eksplozive na vozove i tunele, sabotirati tračnice i električne kablove, navodi se u izvještaju NSA (Reuters)

Al-Kaida planira napade na mrežu evropskih željeznica, objavio je njemački dnevni list Bild, navodeći kao izvor izvještaje obavještajnih agencija.

Al-Kaida bi mogla postaviti eksplozive na vozove i tunele, ili bi mogli sabotirati tračnice i električne kablove, naveo je najčitaniji dnevni list u Evropi.

Bild je napisao da je ova informacija došla iz Nacionalne sigurnosne agencije Sjedinjenih Američkih Država, koja je prisluškivala poziv glavnih operativaca Al-Kaide.

Napadi na evropsku željezničku mrežu je bila “glavna tema” ovog razgovora, naveo je Bild.

Policija u civilu

Vlasti u Njemačkoj su na ovu prijetnju reagirale s diskretnim mjerama, kao što su raspoređivanje policajaca u civilnoj odjeći na glavne stanice i na glavne rute, piše njemački list.

Američki mediji navode da su obavještajne agencije ranije ovog mjeseca presrele komunikacije između lidera Al-Kaide Aymana al-Zawahirija i više od 20 operativaca iz globalne mreže ove grupe.

Ta komunikacija je navela SAD i nekoliko savezničkih zemalja da zatvore ambasade u više muslimanskih zemalja, zbog straha od velikog napada.

Prvog augusta SAD je izdao globalno upozorenje, upozoravajući na planove Al-Kaide da pokrenu napade na Bliskom Istoku ili u Sjevernoj Africi.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države izdale su upozorenje svojim državljanima koju putuju u inostranstvo, navodeći da grupe povezane sa Al-Kaidom možda planiraju teroristički napad. State Department planira sutra zatvoriti 21 ambasadu na području Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Britanske vlasti odlučile su isto učiniti sa ambasadom u Jemenu.

Turska je postala dom za mnoge koji su pobjegli od rata u Siriji. Neki su bili prisiljeni pobjeći zbog vojnika predsjednika Bashara al-Assada. Drugi, zbog stranih boraca povezanih s Al-Kaidom koji pokušavaju nametnuti islamsku državu u Siriji. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO